Severna Koreja zapretila je da će poništiti sporazum o prekidu vatre sa Južnom Korejom, koji je postignut još 1953. godine.

Vrhovna vojna komanda Severne Koreje saopštila je da će poništiti sporazum idućeg ponedeljka, kada je predviđen i početak zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje. Razlog su i sankcije Ujedinjenih nacija koje će uskoro biti uvedene Pjongjangu zbog nedavnog izvođenja nuklearne probe.

Vlasti u Kini pozvale su juče na smirenost i uzdržanost. „Primirje nakon Korejskog rata važno je zbog održanja mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu“, rekla je na redovnoj konferenciji za štampu portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing. Peking se nada da će sve strane ostati smirene i uzdržane i da neće preduzimati korake koji bi podigli tenzije, kazala je Hua.

„Dugoročno gledano, verujemo da bi mirovni mehanizam trebalo da zameni primirje“, kazala je Hua i dodala da bi sve strane trebalo da pregovaraju o tome i da obezbede trajni mir i stabilnost u regionu.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države i Kina, postigle su sporazum o nacrtu nove rezolucije UN, kojom bi trebalo da budu uvedene nove sankcije Severnoj Koreji. Rezolucija predviđa dalje sprečavanje razvoja severnokorejskog programa nuklearnog naoružanja i balističkih raketa.

„Na meti četvrtog paketa sankcija Pjongjangu prvi put će biti nedozvoljene aktivnosti diplomata Severne Koreje i njihove protivzakonite bankarske transakcije. Nacrt rezolucije predviđa i preduzimanje daljih mera ukoliko Severna Koreja bude izvršila još neki nuklearni test ili lansirala raketu“, kaže ambasadorka SAD pri UN Suzan Rajs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari