Severna Koreja zapretila je preventivnim nuklearnim udarom „na agresora“, pred jučerašnje glasanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o novim sankcijama Pjongjangu.


Neimenovani portparol severnokorejske diplomatije kazao je da će Pjongjang iskoristiti svoje pravo na „preventivne nuklearne udare na sedište agresora“, pošto Vašington čini sve da pokrene nuklearni rat protiv Severne Koreje, prenela je agencija KCNA.

Iako je slična retorika uobičajena za Severnu Koreju, ona je poslednjih dana učestala. Pjongjang time protestuje zbog najavljenih sankcija i zajedničkih vojnih manevara SAD i Južne Koreje. Međunarodna zajednica strahuje da prošlomesečni nuklearni test Severne Koreje približava tu zemlju za korak proizvodnji nuklearnih raketa, koje bi mogle da dosegnu Ameriku, i to osuđuje kao opasnu pretnju po regionalnu bezbednost.

Severna Koreja je obavila tri nuklearne probe – 2006, 2009. i 2013. Savet bezbednosti uveo je sankcije posle prve dve probe, kao i nakon lansiranja rakete u decembru koje se smatra delom tajnog programa razvoja balističkih raketa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari