Planirani zajednički manevri vojnih snaga Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država guraju Korejsko poluostrvo „na ivicu rata“, upozorila je juče državna novinska agencija Severne Koreje i dodala da su „prošli dani u kojima su upućivana isključivo verbalna upozorenja. S druge strane, južnokorejska vojska je saopštila da su zabeležene dve detonacije u Žutom moru, za koje pretpostavlja da su eksplozije artiljerijskih granata Severne Koreje, ispaljenih tokom vežbe nedaleko od ostrva bombardovanog u utorak.

– Situacija na Korejskom ostrvu približava se ivici rata, pedalj po pedalj. Prošla su vremena kada su samo verbalna upozorenja bila servirana“, naveo je Pjongjang i dodao da su armija i narod Severne Koreje „sada vrlo gnevni“ i „potpuno spremni da isporuče kišu smrtonosne vatre“ Severna Koreja je prvi put od Korejskog rata (1950-1953) u utorak gađala civilnu oblast u Južnoj Koreji. Na pogođenom ostrvu je poginulo četvoro ljudi, a više od 20 je ranjeno. Ruševine na Jeonpjeongu je juče posetio Volter Šarp, komandant američkih snaga u Južnoj Koreji, i naveo da postoje jasni pokazatelji da je prekršeno primirje kojim je 1953. prekinut Korejski rat.

Zajednički vojni manevri SAD i Južne Koreje u Južnom moru, nedaleko od napadnutog ostrva trebalo bi da budu održani u nedelju. Netrpeljivost Severne i Južne Koreje raste u vreme delikatne promene vlasti u Pjongjangu, budući da je severnokorejski vođa Kim Džong Il nedavno javnosti predstavio malo poznatog mlađeg sina Kim Džong Una, za koga se očekuje da će naslediti oca na državnom kormilu. Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak naredio je da se ojača odbrana ostrva u Žutom moru gde je rasporedio 4.000 vojnika sa najsavremenijim naoružanjem.

Upozorenje Kine

Kina je juče upozorila na opasnost po region koju donosi predviđeno održavanje američko-južnokorejske pomorske vežbe blizu njene obale. Saopštenje Pekinga stiglo je posle vesti da je u Seulu odlučeno da novi ministar odbrane bude vojnik od karijere, dosadašnji načelnik združenog generalštaba. Reč je o 61-godišnjem Kim Kvan Jinu, nasledniku Kim Tae Jounga, koji se povukao nakon kritika za reagovanje u slučaju napada iz Severne Koreje. Tanjug

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari