UN su predstavile Nacrt predloga za libijsku vladu nacionalnog jedinstva u pokušaju da stabilizuju situaciju u ovoj sukobom razorenoj zemlji. Detalji o planu otkriveni su tokom razgovora u Maroku kada je bilo reči o uslovima primirja i razoružanja oružanih grupa. Specijalni predstavnik UN Bernardino Leon apelovao je na Libijce da podrže iznete predloge.

Od kada je svrgnut režim Moamera el Gadafija 2011, Libija je skliznula u potpuni haos, a brojne grupe džihadista bore se za kontrolu nad ovom naftom bogatom državom. Nedavno su čak i militanti Islamske države vodili bitku da zauzmu libijske gradove Dernu i Sirt.

„Danas su oči naroda Libije uprte u ovaj skup, na vas, u nadi da ćete im pomoći da spasu svoju zemlju i narod“, kazao je Leon obraćajući se dvema rivalskim libijskim vladama na razgovorima u Skiratu, u Maroku. Leon je izrazio nadu da ovaj nacrt predloga predstavlja razuman i pošten put napred.

Prema planu UN predviđeno je formiranje vlade nacionalnog jedinstva na period od jedne godine i takođe utvrđeno da je parlament koji je izabran 2014. jedino zakonodavno telo, čije je trenutno sedište u lučkom gradu Tobruku na istoku zemlje. Njegov rival, islamski Opšti nacionalni kongres je gotovo 1.000 kilometara zapadno od prestonice Tripolija.

Predstavnici obe grupe, iako nisu javno komentarisali predlog UN, očekuje se da sednu za sto naredne nedelje. „Ono što mogu reći jeste da ćemo krajem nedelje imati predstavu o tome ko je za mir, a ko ne te da će nam to pomoći da usredsredimo naše napore u budućnosti“, kazala je američka ambasadorka u Libiji Debora Džons, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari