Roman Platforma Mišela Uelbeka, kontroverznog i darovitog francuskog pisca, filmadžije i pesnika, objavljen je nedavno u ediciji Zapadno od sunca beogradske IK Booka, kao 29. knjiga. Roman je na srpski prevela Zorica Banjac.


U priču o Mišelu, Valeri, Žan-Ivu i njihovom poslovno-turističkom putovanju u Tajland, Uelbek je spakovao nekoliko velikih i politički nekorektnih pitanja koja muče savremenog zapadnjačkog čoveka. On se pita da li je ljubav danas uopšte moguća, šta hoće muslimanski ekstremisti, zašto je i u 21. veku seks tema zbog koje se škrguće zubima a ljudi se raznose eksplozivom… U romanu Platforma on nudi dalje argumente da je na sceni raspad civilizacije. Darovit, jer malo ko ume fundamentalne probleme ljudskog društva i ljudskih odnosa tako da uhvati u pojedinačnoj sudbini, kontroverzan samo stoga što se ne ustručava da kaže ono što mnogi misle i primećuju, Uelbek je maestralan čak i kad se s njim ne slažete.

Mišel Uelbek rođen je 1956. kao Mišel Toma na Reunionu, francuskom ostrvu nadomak Madagaskara, kao sin instruktora skijanja i lekarke, koji su za svog sina, po njegovim rečima, ubrzo izgubili svako interesovanje. Do šeste godine živeo je u Alžiru kod majčinih roditelja, a nakon toga u Francuskoj, kod očevih, koji su ga i odgajili. Kasnije će uzeti devojačko prezime majke svog oca, i kao Mišel Uelbek ući u istoriju francuske književnosti. Diplomirani agronom (1980) u književni svet ulazi 1985. kao pesnik, a prva zbirka poezije pojavljuje se 1991, kada objavljuje i biografiju pisca horora H. P. Lavkrafta, kojim je u mladosti bio opčinjen. Tri godine kasnije objavljuje svoj romaneskni prvenac pod naslovom Proširenje područja borbe, kojim skreće pažnju publike i kritike. Slede romani Elementarne čestice (1998), Platforma (2001) i Mogućnost ostrva (2005), koji mu donose status jednog od najpopularnijih i najkontroverznijih francuskih pisaca današnjice. Za roman Elementarne čestice dobio je Prix Novembre i proglašen je „nihilističkim klasikom“. Poslednji roman koji je objavio, Karta i teritorija (2010), dobio je prestižnu Goncourt nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari