"Gliser počeo da tone, morali smo brzo da reagujemo": Kako su članovi Gorske službe spasili devetoro turista u Crnoj Gori 1Foto: Nemanja Trifunović (GSS)

Dvojica pripadnika srpske Gorske službe sprečila su u četvrtak tragediju na crnogorskom primorju kada su, slučajno jedreći pored Plave špilje, spasili devetoro stranih turista iz glisera koga su oluja i visoki talasi potopili.

Nemanja Trifunović i Marko Radanović, inače su članovi Gorske službe spašavanja Srbije, iskusni pomorci i prijatelji, a na mestu nesreće su se našli jer su privatno išli na jedrenje, ali su na znak početka oluje, krenuli sa svoja dva broda da se sklone u zaliv dok nevrene ne prođe.

– Kolega Marko iz Gorske službe i ja, inače smo i privatno prijatelji, krenuli smo sa dva broda na jedrenje iz pravca Budve, kada je počelo veliko nevreme. Vetar je duvao konstantnom jačinom od 22 čvora, a talasi su išli u visinu do metar i po. Kod Plave špilje naleteli smo na dva čamca, jedan na kom su bili turisti je već počeo da tone, i drugi koji je pokušavao da im pomogne, što je išlo vrlo teško jer su talasi udarali bočno. Morali smo brzo da reagujemo jer su talasi i vetar potonuli gliser vukli ka stenama, ispričao je Nemanja za Danas.

Kako su izvestili pojedini regionalni mediji, na gliseru Barakuda, koji često saobraća do Plave špilje, bili su turisti iz Rumunije i Švajcarske, njih osmoro i skiper broda.

Jedrilica koja je spašavala turiste sa glisera za koji je već bilo izvesno da će potonuti, u jednom momentu je udarila u podvodne stene, pa su i spasioci bili ugroženi.

"Gliser počeo da tone, morali smo brzo da reagujemo": Kako su članovi Gorske službe spasili devetoro turista u Crnoj Gori 2
spašavanje turista kod Plave špilje

 

– Približili smo se i zamolili čamac koji je spasavao da se pomeri, kako bi mogli da pristupimo. Onda smo počeli da spuštamo ljude u vodu i spašavali ih jednog po jednog, kako to već ide po nautičkim standardima. Međutim, talasi su bili veliki što je otežavalo da se ljudi popnu na brod. Marko je istovremeno pokušavao da spasi putnike sa drugog broda, objašnjava Trifunović za naš list i napominje da je čitava akcija spašavanja trajala 15-ak minuta, jer je bilo neophodno da se brzo reaguje, ali da su svi koji su se našli tu posao “odradili” smireno i profesionalno.

Kako je kazao, i njegov jedrenjak je izbegao nesreću, jer ga je, u trenutku kada se peti putnik peo na palubu, jak talas navukao na podvodne stene. Ipak, šteta je je bila zanemarljiva, pa su bez posledica mogli da nastave sa spasavanjem.

Kada se spasavanje završilo, na Trifunovićevoj jedrilici bilo je petoro ljudi, na Radovanovićevoj dvoje, uključujući i skipera “Barakude”, dok je još dvoje turista spasio lokalni pomorac u gliseru.

Svi su se dalje uputili u Zeleniklu, kako bi slučaj prijavili Kapetaniji i policiji, a kako pišu mediji, Barakudu je do tamo teglio drugi brod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari