Po peti put odoložen početak suđenja za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću 1Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Glavni pretes koji se pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu vodi zbog paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću ponovo je odloženo, čime je propao i peti pokušaj da u ovom predmetu počne ponovljeni postupak.

Razlog za odlaganje i ovoga puta bio je proceduralne prirode. Naime, prošli pretres odložen na zahtev obe strane, a nakon što ih je sud obavestio da je Apelacioni sud ukinuo presudu Igoru Novakoviću.

Novaković je, inače, u prvobitnoj optužnici označen kao neko ko je podstrekao Aleksandra Marinkovića da zapali automobil novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću. Njemu se sudilo zajedno sa ostalim okrivljenim, ali je u jednom trenutku postupak u odnosu na njega razdvojen, kada se njegov branilac nije pojavio u sudu. U tom odvojenom postupku Novaković je osuđen na četiri godine zatvora ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

Imajući u vidu da je sud doneo odluku o ponovnom spajanju postupka, zamenik tužioca Predrag Milovanović je morao da prilagodi optužnicu. Kako bi odbrana mogla da se izjasni na tu modifikovanu optužnicu, ali i kako bi bio pozvan Novaković sudija Luka Pantelić je odložio današnji pretres.

U toj modifikovanoj optužnici ponovo će se naći svi učesnici lanca koji su osmislili i izvela paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Prema navodima tužilaštva na čelu lanca nalazio se Dragoljub Simonović, nekadašnji predsednik opštine Grocka. On je nalog da se zapali automobil spustio Vladimiru Mihailoviću, a ovaj Novakoviću. Novaković je podstrekao Marinkovića, koji je prema ukinutoj presudi u noći između 11 i 12. decembra 2018. godine ubacio molotovljev koktel u garažu kuće u kojoj Jovanović živi sa suprugom, a požar se proširio na celu kuću. Ukinutom presudom Simonović i Marinković su dobili četiri godine i tri meseca, a Mihailović četiri godine.

Naredni glavni pretres zakazan je za 6. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari