Počela izgradnja KBC u Novom Pazaru 1Foto: S. Župljanin

Da su se ostvarila obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, data krajem decembra 2021.godine, Kliničko bolnički centar (KBC) u Novom Pazaru bio bi u završnoj fazi.

Umesto toga, radovi su počeli pre desetak dana i završena je prva faza zemljanih radova. Izgradnja, zvanično počinje sutra, kada će, u popodnevnim satima, predsednik Srbije položiti kamen temeljac.

Projektom je predviđena izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i adaptacija Opšte bolnice i Doma zdravlja po fazama. Biće izgrađeno novih 15 hiljada kvadrata i rekonstruisano 17 hiljada kvdratanih metara. Zdravstvena ustanova pod novim imenom, ukupno će imati 32 hiljade kvadrata.

Vrednost građevinskih radova procenjena je na 43 miliona evra, a sa opremanjem koštaće 70 miliona evra.

Projekat će biti realizovan u dve faze. U prvoj fazi, biće izgrađena nova zgrada za Odeljenje psihijatrije i novi hirurški blok, a stari će biti potpuno rekonstruisan.

Novi hirurški blok imaće  6 hiljada kvadrata, a stari će biti kompletno rekonstruisan i iznad njega će biti izgrađena tri nivoa, pa će imati ukupno 13.200 kvadratnih metara.

Istovremeno radiće se i na novoj inrenističkoj zgradi, koja treba da preraste u Internu kliniku, koja će imati ukupno 9.120 kvadrata.
Odeljenje psihijatri biće izgrađeno na dva sprata i imaće blizu 2 hiljade kvadrata.

Biće porušene stare zgrade Infektivnog i Dečijeg odeljenja, i na tom mestu gradiće se objekti za ta dva odeljenja i rehabilitacioni centar.

U drugoj fazi, radiće se kompletna rekonstrukcija Doma zdravlja, ali će se graditi kotlarnica na biomasu i tri trafostanice. Predviđena je i kompletna zamena dotrajalih vodovodnih, elektro i kanalizacionih instalacija, kao i ugradnja liftova, protivpožarne i druge savremene opreme.

Sredstva za izgradnju obezbedila je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari