Počela naučna konferencija "Nauka u funkciji odbrane" na Vojnoj akademiji 1Ulustracija Foto: Ministarstvo odbrane

Naučna dvodnevna konferencija vojnih nauka „VojNa 2023” o temi „Nauka u funkciji odbrane“ otvorena je danas na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane, a okuplja više desetina eksperata i naučnih radnika iz oblasti vojnih, društvenih, prirodnih i tehničko-tehnoloških nauka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Otvarajući konferenciju državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović istakao je da će, zahvaljujući tome što su vojne nauke u Srbiji i zvanično prepoznate u sistemu društvenih nauka, Vojska Srbije i čitav sistem odbrane biti u prilici da se snažnije i brže razvija.

„Naše je strategijsko opredeljenje mirno rešavanje svih sporova u regionu, što potvrđuje i naše zalaganje za politiku vojne neutralnosti. Složena bezbednosna situacija na globalnom i regionalnom planu od nas zahteva neprekidno jačanje odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, koja predstavlja ključni faktor u našoj strategiji odbrane“, rekao je Starović.

On je ocenio da su to „suštinski izazovi kojima treba da se bave i vojne nauke i svi intelektualni potencijali Vojske Srbije“.

Načelnik Vojne akademije pukovnik Srđan Blagojević izdvojio je nekoliko činilaca koji odlikuju skup, navodeći ućešće veliki broj eminentnih stručnjaka iz oblasti vojnih nauka, bezbednosnih i ostalih srodnih nauka učestvovao u konceptualizaciji i organizaciji skupa, zarim broj učesnika i kontinuitet sa rezultatima rada prethodnika.

On je istakao i da se konferencija „prvi put održava u ambijentu u kojem su vojne nauke prepoznate i priznate u sistemu nauka Republike Srbije“.

Konferencija je, u okviru šest panela i kadetske sekcije, obuhvatila i više desetina naučnih saopštenja o aktuelnim problemima u okviru tri tematske celine.

Teorijski i praktični aspekti razvoja vojnih nauka – izazovi i perspektive, obuhvatili su 33 naučna saopštenja, doprinosu društveno-humanističkih nauka u oblasti bezbednosti i odbrane, posvećeno je 36 naučnih rukopisa, dok je o doprinosu prirodno-matemačkih i tehničko-tehnoloških nauka u oblasti bezbednosti i odbrane posvećeno 35 naučnih radova, navodi u saopštenju Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari