Počela rekonstrukcija dvorca u Beočinu 1Do 2021. godine očekuje se potpuna rekonstrukcija dvorca porodice Špicer

Sastavni deo aplikacije Novog Sada prilikom konkurisanja za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine bio je i segment pod nazivom Zona 021.

Reč je o autentičnoj prostornoj celini u kojoj živi više od 400.000 ljudi različitih kulturnih navika. Urbano jezgro Novog Sada okružuje 15 prigradskih naselja, a uz opštine Sremski Karlovci, Irig i Beočin koje leže na levoj obali Dunava, povezano je sa Fruškom Gorom kao jedinstvenom geografskom, istorijskom i duhovnom celinom. Ta celina obuhvaćena je telefonskim pozivnim brojem 021, pa otud i naziv Zona 021″. Taj prepoznatljiv broj odavno je opšteprihvaćeni deo identiteta grada i okoline, baš kao što se i faktički i simbolički uklopio u kampanju NS EPK 2021. Namera je da se ekonomski i kulturno pokrenu i okolna područja, što je potvrđeno potpisivanjem sporazuma sa susednim opštinama.

Beočin, kao mesto sa oko 8.000 stanovnika različitog nacionalnog sastava, deo je kulturne transformacije koja se želi postići Flegšip projektom MOBA, čija je osnovna ideja da svoj potencijal stavi u službu ekonomskog i kulturnog razvoja kroz mobilisanje lokalne samouprave, kulturnih institucija, privatnog sektora i nevladinih organizacija.

U okviru MOBA biće realizovan četvorogodišnji projekat Kultura u službi razvoja interkulturalnosti i ekonomskog osnaživanja lokalne zajednice, koji će biti sproveden kroz likovne kolonije i kreativni pristup u menjanju eksterijera ovog sivog gradića u njegovoj postindustrijskoj fazi. Podsticanjem aktivnog učešća građana u akcijama obnove javnih prostora, želja nam je da pomognemo izgradnji novog imidža varošice kao turističkog i kulturnog centra u okviru Fruškogorske rute.
Jedan od najprepoznatljivijih objekata u Beočinu svakako je dvorac nekadašnje imućne nemačke porodice Špicer, podignut 1898. godine. Dvorac je sagrađen po autentičnim idejama, kombinovanjem elemenata romanike, gotike, renesanse i baroka i sve to uokvireno mađarskom secesijom. Zanimljivo je istaći da je dvorac porodice Špicer, nekada jedan od najlepših u ovom delu Evrope, napravio arhitekta Imre Štajndl, poznat po tome što je njegovo delo zgrada Parlamenta Mađarske u Budimpešti koje je i danas među najpoznatijim turističkim i kulturnim, naravno i administrativnim simbolima Mađarske.

Nažalost, naočigled svih, dvorac porodice Špicer u Beočinu propadao je prethodnih decenija. Ovih dana počela je njegova rekonstrukcija, a kako najavljuju stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika, započeti su interventni zahvati koji će samo zaustaviti dalje propadanje, ali to je tek početak radova na dvorcu.

Do 2021. godine očekuje se potpuna rekonstrukcija dvorca porodice Špicer kada će ovo zdanje postati mesto koje će u punom sjaju privlačiti pažnju onih koji budu u poseti Beočinu.

Enterijer u duhu secesije

Posebna vrednost dvorca je enterijer centralnog hola. NJime dominira kamin od zelenih žolnai kaljeva, urađen po posebnim nacrtima. Zidovi hola su sa stilizovanim biljnim ornamentima i oslikani secesijskim dekorativnim programom. Zidovi su obloženi drvenom lamperijom kao i galerija na spratu sa balusterima urađenim u punom drvetu. Iako je zgrada projektovana u duhu izrazite eklektike, na njoj se uočavaju trifori i okulusi, terasa i prozori, renesansne arkade, ograda terase i barokne crte kupole. U arhitektonskom kulturnom nasleđu Vojvodine ova zgrada, predstavlja jedinstven primer eklektičke arhitekture posebne namene sa veoma vrednim dekorativnim programom ostvarenom u duhu secesije, naročito u enterijeru.

 

List Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu  Grada Novog Sada -projekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari