Počelo obeležavanje Dana Sandžaka, bošnjačkog nacionalnog praznika 1Foto: Gradska uprava Novi Pazar

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i druge kulturne institucije u sandžačkim opštinama, danas, su počeli da obeležavaju 20.novembar – Dan Sandžaka.

Ovaj nacionalni praznik obeležavaće se od danas do 2. decembra, brojnim manifestacijama, koje, zbog situacije u Palestini, neće imati svečani karakter.

U Novom Pazaru je, danas, održan seminar za nastavnike bosanskog jezika „Pravopisna nomrma vosanskog jezika“, koji će, narednih dana, biti organizovan u Sjenici i Tutinu.

Obeležavanje se nastavlja, 20.novembra, u sedištu BNV u Novom Pazaru, uručenjem tradicionalne književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“. Ovogodišnji dobitnik je Bajram Redžepagić, književnik iz Plava.

Nagrada mu je dodeljena, kako je navedeno u obrazloženju, zbog „doprinosa razvoju bošnjačkog romana, posebno o Sandžaku“.

U Sjenici će biti orvorena izložba radova učesnika ovogodišnjeg saziva Kikovne kolonije „Sjenica“, a u Prijepolju promovisana knjiga „Ram Bulja i druge pripovetke“ Ćamila Sijatića.

U Novom Pazaru biće promovisan dokumentarni film „Potraga za izgubljenim Sandžakom“, autora Damira Grude i organizovana tribina o istoriji i identitetu Sandžaka.

Novopazarski Kulturni centar i udruženje „Pazarski bazar rukotvorina“, povofom ovog bošnjačkog nacionalnog praznika, organizuju promociju starih zanata i čas o lepoti i raskoši bošnjačke tradicije. U muzeju „Ras“ biće održana tribina i radionica o primeni arevice u Sandžaku i njenom značaju u obrazovanju stanovništva.

BNV je Dan Sandžaka – 20.novembar, ustanovilo kao nacionalni praznik, u znak sećanja na 20.novembar 1943,godine, kada je u Pljevljima održano zasedanje Zemaljskog antiufašistučkog veća narodnog oslobođenja Sandžalka (ZAVNOS).

U kalendaru nacionalnih praznika BNV je od 2005.godine. Bošnjački nacionalni praznici su i 11.maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave i 11.jul – Dan sećanja.

U sandžačkim opštinama, gde su Bošnjaci većinski narod (Novi Pazar, Sjenica i Tutin), 20.novembar je neradni dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari