Počeo projekat čiji je cilj priprema obrazovnog sistema za novi koncept završnih ispita 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da je za unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja i za dostupnost visokog obrazovanja svim učenicima veoma značajan projekat čija primena je počela ove godine kako bi se obrazovni sistem u Srbiji pripremio za uvođenje novog koncepta završnih ispita u srednje obrazovanje.

Primena projekat Unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja završnih ispita (opšta, umetnička i stručna matura i završni ispit na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja) počela je 10. januara ove godine.

U saopštenju iz ministarstva navedeno je da novi koncept završnih ispita predviđa, između ostalog, da svi učenici istovremeno polažu državnu maturu i da fakulteti priznaju maturu kao ispit na osnovu koga se učenici upisuju bez prijemnog ispita.

Cilj projekta je da pripremi sistem obrazovanja i vaspitanja i da pruži podršku resornom ministarstvu u procesu pripreme, pilotiranja i uvođenja (implementacije) završnih ispita u srednje obrazovanje i vaspitanje.

Na osnovu novog koncepta je pripremljen i objavljeni Pravilnik o opštoj i umetničkoj maturi i Pravilnik o stručnoj maturi i završnom ispitu na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja.

U radu na projektu biće uključeni nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori koji će zajedno pripremati ispitne testove – ispitna pitanja zasnovana na standardima postignuća učenika i standardima kvalifikacija.

Komisije, koje će biti obrazovane za svaki nastavni predmet koji u opštem srednjem obrazovanju ima definisanu predmetnu opštu i specifičnu kompetenciju i standarde postignuća, imaju obavezu da pripreme priručnike za nastavnike i materijale za učenike. Isto se očekuje i od komisija koje će pripremati zadatke za stručne predmete.

Tokom trajanja projekta u školama i fakultetima biće organizovane obuke kako bi se pripremili za sprovođenje završnih ispita.

Projekat Unapredjivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvodjenja završnih ispita se finansira sredstvima iz pretpristupnih fondova za 2015. godinu (IPA 2015), a planirano vreme trajanja je tri godine.

Na osnovu sprovedenog konkursa i vrednovanja konkursnog materijala taj projekat će realizovati kompanija „Human Dynamics“ iz Austrije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Delegacijom EU u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.