Protest antifašista i umetnika zbog grafita Ratku Mladiću na Domu omladine (FOTO) 1Foto: Kristina Bondžulić

U toku je protest antifašistiških grupa, nevladinih organizacija, muzičara, umetnika, i svih koji su pored muzike, volelili Milanovu hrabrost i čvrst stav protiv nacionalizma, nakon što je na Domu omladine ispisan grafit „Ratko Mladić srpski heroj“.

Okupljeni građani natpis na zgradi Doma omladine prelepljuju nalepnicama na kojima piše “Ratko Mladić osuđen za genocid”.

Jedan od radnika Doma omladine izašao je iz zgrade i ušao u sukob sa okupljenim građanima.

“Marš odavde, lepite po svojim zgradama”, rekao je on.

Ubrzo je na mesto održavanja protesta stigla policija, a građani su nastavili sa lepljenjem nalepnica “Ratko Mladić ratni zločinac”, stava da su spremni da stanu u red da im se napišu prijave.

Policija je potom svim prisutnima tražila lične karte, a oni su uprkos uzimanja ličnih isprava nastavlili da prelepljuju grafit.

Na protest je stigla i Aida Ćorović, koja se pridružila ostalima u lepljenju nalepnica u prisustvu sedam policajaca.

Zbog odsustva nadležnih prilikom pisanja grafita a brzom pojavom na terenu zbog izlaska protestanata, Ćorović je rekla za Danas da danima upozorava na to da policija radi zajedno sa onima koji pišu grafite, i da su sve desničarske grupe integralni deo policije.

„Oni će u istom trenutku reagovati ako neko od nas građana uradi nešto, a naravno da neće reagovati baš kao što mesecima nisu na horde koje maltretiraju ljude danima i mesecima ispred murala u Njegoševoj. Time sebi daju za pravo da budu država u državi, demonstrirajući ono što je činjenično stanje. Da li su toliko glupi ili bahati, to ne znam – da bar malo pokušavaju da fingiraju i sakriju sve, ali ne, ovo je potpuno otvoreno priznavanje da su desničari postali deo njih. Da li oni primaju plate ili šta je u pitanju, kako su se izdogovarali na tehničkom nivou nije ni važno, ali svako ovakvo ponašanje pokazuje da su desničarske grupe militarne grupe, da su grupe koje potpuno zajedno sa policijom rade barabar rame uz rame protiv nas građana“, kazala je ona.

Protest antifašista i umetnika zbog grafita Ratku Mladiću na Domu omladine (FOTO) 8Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) sugeriše da nadležnima treba postaviti pitanje gde su bili kada je grafit oslikan, ali i da grafite mržnje i slavljenja ratnih zločinaca treba što pre ukloniti.

„Policija pre svega treba revnosno da reaguje kada se ovakvi grafiti mržnje i slavljenja ratnih zločinaca pojave. Na Domu omladine je bilo da slučaj što pre prijavi, jer svi grafiti koji su na javnim ustanovama treba da se uklone. Ovo je poruka pre svega gradskim vlastima Vračara i Beograda da moraju da uklone spomenik Ratku Mladiću koji je sada već postao okupaciona zona za stanovnike tih ulica“, upozorio je Milosavljević.

Protestno okupljanje na Trgu Milana Mladenovića je prethodno danas najavio Fond za humanitarno pravo.

Tekst je deo projekta „Uči sa Danasom“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari