Gradske skupštine Šapca i Sremske Mitrovice usaglasili su sve elemente o radu zajedničke deponije. Deponija će se nalaziti na teritoriji Mitrovice, a značajna sredstva za njeno uređenje, oko šest miliona evra, dala je Evropska unija. Oba grada dala su po 1,3 miliona evra, a početak rada očekuje se u aprilu.

Direktor JP Regionalna deponija „Srem -Mačva“ biće iz Šapca, a predsednik Nadzornog odbora iz Mitrovice. O značaju ovog poduhvata dovoljno govori činjenica da je oba grada, kao i deponiju, posetio na Dan zaštite čovekove okoline tadašnji visoki predstavnik EU Vensan Dežer. Deponija će raditi po svim važećim ekološkim evropskim standardima i rešiće problem higijenskog odlaganja smeća. Inače, samo na postojeću deponiju u Šapcu dnevno se odloži oko stotinu tona raznog smeća i otpada, dok se u Mitrovici odloži oko 80 tona. Gradska deponija u Šapcu smeštena je na samo nekoliko stotina metara od centra, a nalazi se u neposrednoj blizini reke Save i gradske plaže.

Odluka da se deponija smesti u bivšu zelenu oazu, Dudaru, doneta je naprečac 1990. godine pred prve višestranačke izbore. Tadašnji predsednik opštine Zoran Despotović zbog protesta meštana pocerskog sela Moavu, gde se nalazila gradska deponija, odlučuje da deponija bude na Dudari. Nažalost, Šapčani se nisu bunili. Od tada deponija na 30 hektara je popunjena, i uprkos naporima zaposlenih sa deponije se leti širi neprijatan miris, glodari su se namnožili, a tečni sadržaji se mešaju sa podzemnim vodama.

Nova deponija imaće drugačiji način rada jer će se najpre vršiti selekcija otpada. Posebno značajno je što će organske materije koje čine 60 odsto otpada biti posebno tretirane i prerađivane u kompost koji će služiti za obogaćivanje zemljišta. U Šapcu je već pripremljena ranžirna stanica gde će se razdvajati otpad, presovati i odvoziti na deponiju u Mitrovicu. Uz to Šabac je uveliko u pripremi postrojenja za preradu otpadnih voda, koji je takođe pomogla EU. Posle svega Šabac će biti jedan od retkih gradova u Srbiji koji će se naći u zelenoj zoni, odnosno gde su ispoštovani potrebni ekološki evropski standardi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari