Dve i po godine od hapšenja, zakazan početak suđenja Aleksandru Jovičiću, bivšem predsedniku opštine Palilula 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Suđenje Aleksandru Jovičiću, bivšem predsedniku opštine Palilula, koji se tereti za trgovinu uticajem zakazano je za 26. decembar, rečeno je Danasu u Višem sudu u Beogradu.

U toku današnjeg dana okončano je pripremno ročište u predmetu protiv Jovičića i još devet lica. Nakon što je tri puta odlagano, pripremno ročište Aleksandru Jovičiću počelo je 19. septembra.

Optužnica Višeg tužilaštva u Beogradu tereti Jovičića da je od juna 2016. do novembra 2018. godine uzimao novac kako bi omogućio legalizaciju nezakonito izgrađenih objekata na opštini Palilula.

On se sumnjiči da je u navedenom periodu uticao na zaposlenog u opštini Palilula, a ovaj dalje na građevinske inspektore, kako bi se na teritoriji opštine omogućila izgradnja objekata bez neophodnih dozvola.

Na taj način je, tvrdi se, Jovičić dobio više od 245 hiljada evra. Pored njega, optuženo je još devet osoba. Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja, trgovinu uticajem i falsifikovanje isprava.

Aleksandar Jovičić uhapšen je u junu 2021. godine, a u javnosti su se pojavili i snimci na kojem se vide pripadnici policije kako ga iz zgrade opštine izvode u lisicama.

Nedugo nakon toga, tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin je istakao da je hapšenje Jovičića, u tom trenutku člana Predsedništva Srpske napredne stranke, dokaz da niko, ko je počinio krivično delo, neće biti zaštićen, te da “nema te partijske knjižice” koja će nekoga zaštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari