Počinje digitalizacija kulturnog nasleđa Srbije uz podršku RGZ-a 1Foto: rgz.gov.rs

Republički geodetski zavod će svojim znanjem i razvijenim novim tehnološkim rešenjima kao što su „kraudsorsing“ i geoprostorna platforma Geosrbija učestvovati u izradi mape arheoloških lokaliteta i razvoja softvera za objedinjenu arheološku dokumentaciju, saopštio je taj Zavod.

Kako se navodi u saopštenju, na ovom poslu RGZ će sarađivati sa Ministarstvom kulture i informisanja koje rukovodi celim postupkom, a rezultat će biti mapa svih arheoloških lokaliteta i njihovo povezivanje sa digitalnom platformom Geosrbija, koja predstavlja centralno mesto pristupa svim geoprostornim podacima javnog sektora.

Odluka da se digitalizacija kulturnog nasleđa u Srbiji izvrši uz podršku Republičkog geodetskog zavoda doneta je Zaključkom Vlade.

Pored Vlade Srbije, značaj i potencijal metodologije koja će se korisiti za izradu ove mape, odnosno integracija „kraudsorsinga“ i digitalne platforme Geosrbija, prepoznala je i Svetska banka, ističu iz RGZ-a.

Na konferenciji u Vašingtonu Svetske banke Srbija je označena kao jedan od lidera u svetu u primeni ove metodologije. Pozitivna iskustva RGZ-a u korišćenju pomenutih metoda prepoznale su i Ujedinjene Nacije i Svetske organizacije geodeta – FIG. To je omogućilo da stručnjaci RGZ-a za razvoj geoprostornih podataka budu stalni predavači na panelima ovih istaknutih organizacija, navodi se u saopštenju.

Mapa arheoloških lokaliteta Srbije biće prva mapa ovog tipa u našoj zemlji.

Na ovaj način, Srbija ulazi u ravnopravnu trku sa vodećim zemljama EU prilikom predstavljanja svoje kulturne baštine. Osim za prezentaciju kulturne baštine i razvoj turizma, ova mapa biće i osnov prilikom izrade svih vrsta urbanističkih planova i projekata. Ova mapa omogućiće bržu i precizniju izradu svih vrsta infrastrukturnih koridora, razvoj kreativnih industrija i biće osnov za moguća investiciona ulaganja.

Geosrbija danas sadrži više od 220 setova podataka koji su dostupni svima potpuno besplatno. Podaci se konstantno unapređuju i obogaćuju sa ciljem da pospeše celokupno privredno i društveno okruženje, saopštio je RGZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari