Počinje saradnja Vojvodine i kineske provincije Šandong 1foto: Biro za odnose sa javnošću Pokrajinske vlade

Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje AP Vojvodine i kineske provincije Šandong potpisali su danas, na onlajn sastanku, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i viceguverner te provincije Đi Binčang, saopštio je Biro za odnose sa javnošću Pokrajinske vlade.

Dve strane radiće na podsticanju institucija i privrednih društava u razvijanju međusobne komunikacije i saradnje u oblastima privrede, infrastrukture, poljoprivrede, nauke i tehnologije, obrazovanja, zaštite životne sredine.

„Vojvodina, kao najrazvijeniji deo Srbije, već godinama intenzivira veze sa kineskim provincijama, a to potvrđuje podatak da Pokrajinska vlada ima potpisane dokumente o saradnji sa sedam regiona u Kini“, kazao je Mirović.

Ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo navela je da je Kina treći trgovinski partner Srbije po obimu razmene, dodajući da veze na lokalnom i pokrajinskom nivou imaju poseban značaj u sveobuhvatnim odnosima dveju zemalja.

Viceguverner Binčang ocenio je da se poslednjih nekoliko godina kinesko-srpski odnosi razvijaju veoma dobro, istakavši uverenje da će potpisani dokument biti novi pokretač saradnje.

Danas je potpisan i Sporazum o bratimljenju Zrenjanina i grada Jentaj u provinciji Šandong.

Provincija Šandong ima više od 100 miliona stalno nastanjenog stanovništva, koje se pretežno bavi poljoprivredom, vinarstvom i turizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari