Promocija kineskog grada Jentaja u Zrenjaninu 1foto FoNet/Kabinet predsednika

U organizaciji Kancelarije za informisanje Narodne vlade grada Jentaja i Akademije za prevodilaštvo kineske međunarodne izdavačke grupacije sinoć je u Zrenjaninu održana promocija tog kineskog grada.

Jentaj i Zrenjanin sarađuju od početka decembra 2021. u okviru Dijaloga na visokom nivou između Autonomne pokrajine Vojvodine i kineske provincije Šandong, kojoj Jentaj teritorijalno pripada.

Direktor Kineskog kulturnog centra u Beogradu Vang Jenliang ukazao je na prijateljske i čvrste odnose Kine i Srbije i istakao da su uzajamnim poštovanjem dva naroda iz dve države ostvarena mnoga dostignuća iz oblasti kulture i turizma, a da je osnivanje kulturnih centara u Kini i Srbiji doprinelo još boljem razumevanju i poverenju.

Govoreći o Šandongu, Jenliang je rekao da je to provincija sa velikom populacijom i razvijenom ekonomijom, kulturom i turizmom na istočnoj obali Kine.

Putem video linka obratio se i Gung Haitao direktor Kancelarije za informisanje grada Jentaja koji je predstavio prirodne lepote i privredne potencijale tog grada.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da su, kada je potpisan Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa sa gradom Jentajem, otvorene nove istorijske stranice saradnje između naših gradova, pokrajina i naroda.

„Investicija vredna skoro milijardu dolara stigla je u naš grad upravo iz kineske provincije Šandong, gde je sedište kompanije „Linglong“ i nekako je bilo i logično i da ova privredna saradnja bude proširena i na saradnju između grada Zrenjanina i nekog grada iz provincije Šandong, a nama je posebno drago što je taj grad upravo Jentaj“, kazao je Salapura.

Dejvid Moris, potpredsednik Održive poslovne mreže Ujedinjenih nacija za Aziju i Pacifik rekao je da duboko veruje u bratimljenje gradova, jer to, kako je naveo, u velikoj meri može doprineti razvoju tih gradova.

Nakon obraćanja usledila je ceremonija otvaranja izložbe fotografija grada Jentaja „Posmatrajmo očaravajuću obalu, uživajmo u svežem i lepom Jentaiju“, a zatim je emitovan i promotivni video o vinu iz Jentaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari