Ramska tvrđava i Karavan saraj, 17 kilometara od Srebrnog jezera kod Velikog Gradišta, na desnoj obali Dunava, je kompleks koji predstavlja jedan od najznačajnijih lokaliteta Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika Smederevo, gde od polovine septembra kreću arheološka iskopavanja.


-Imajući u vidu kulturni i istorijski značaj, kao i turistički potencijal Ramske tvrđave, i stanje u kojem se tvrđava danas nalazi, opština Veliko Gradište ulaže velike napore i sve mogućnosti sa kojima raspolaže u cilju njene rekonstrukcije. Opština je uspostavila kontakt sa Republičkim i Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture i početkom marta meseca dobili smo idejno rešenje rekonstrukcije tvrđave a u istom mesecu održan je sastanak i sa predstavnicima Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA. Predstavnici TIKE izrazili su spremnost za finansiranje radova obnova kula, arheološka istraživanja finansiraće Ministarstvo finansija – sektor turizma, kaže Ivana Dimitrijević v.d. direktora Turističke organizacije Veliko Gradište. Ona napominje da je u aprilu urađeno dekorativno osvetljenje tvrđave.

-Ovo kulturno dobro ima višestruki značaj za očuvanje istorijske niti i kulturnog identiteta našeg društva. Posle 15 godina, 14.septembra u prostoru Karavan saraja održaće se revijalno predstavljanje pesnika Braničevskog okruga. TO Veliko Gradište, u saradnji sa Narodnom bibliotekom i Kulturnim centrom iz Velikog Gradišta ulažu veliki napor da ponovo ožive ovu manifestaciju kojom će zvanično biti zatvoreno kulturno leto Velikog Gradište, saopštava Dimitrijević .

-Veliko Gradište uvek je bilo čuveno po bogatom kulturnom životu. Možemo se pohvaliti da smo ove godine oživeli grad, i da smo gotovo svake nedelje imali manifestacije i kulturne događaje koji su pokrenuli, kako naše građane, tako i turiste iz svih krajeva Srbije pa i šire. Većina manifestacija vezana je za grad, 100 godina stari park i divan amfiteatar na Dunavu, dodaje Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari