Pod lupom prosvetne inspekcije 1.243 obrazovne ustanove 1Foto: EPA-EFE-Darek-Delmanowicz

U školskoj 2022/2023. godini planirano je da prosvetni inspektori izvrše redovni inspekcijski nadzor nad radom 1.143 ustanova douniverzitetskog obrazovanja i vaspitanja i 100 ustanova visokog obrazovanja i učeničkog i studentskog standarda u Srbiji.

Planira se inspekcijski nadzor nad radom 174 predškolske ustanove, 645 osnovnih škola, 230 srednjih škola, 28 javno priznatih organizatora aktivnosti, 15 škola za osnovno i srednje obrazovanje, 46 muzičkih škola, tri baletske, po jedne agencije i škole za osnovno obrazovanje odraslih.

Inspektori će konstrolisati i pet univerziteta, od toga tri privatna, 50 fakulteta. od toga 10 privatnih, jednu akademiju strukovnih studija, dve privatne visoke škole akademskih studija, 12 visokih škola strukovnih studija, od čega je pet privatnih, 12 učeničkih domova, dva studentska centara, od toga jedan privatni, osam instituta od nacionalnog značaja i još toliko drugih instituta, navodi se u godišnjem planu inspekcijskog nadzora prosvetne inspekcije koji je usvojila Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor Vlade.

Kako se navodi u tom dokumentu, planirano je da prosvetna inspekcija izvrši 1.000 vanrednih nadzora, po predstavkama građana, zainteresovnanih lica, zahtevima ustanova za utvrđivanje uslova za obavljanje delatnosti, zahtevima za utvrđivanje verodnostojnosti javnih isprava i slično.

U zavisnosti od situacije zbog pandemije Covida 19, prosvetni inspektori Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete u školskoj 2022/2023. godini izvršiće i redovni inspekcijaski nadzor nad nastavom na srpskom jeziku u inostranstvu, u državama u kojima se realizuje nastava na srpskom jeziku.

Poslove inspekcijskog nadzora u oblasti obrazovanja obavljaju prosvetni inspektori, njih ukupno 169, od kojih je 27 u sastavu Minisarstva prosvete, 13 u Pokrajini i 129 u gradovima i opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari