Podgoričke "Vijesti" obeležavaju 25 godina rada 1Foto: Vijesti

Podgorički list „Vijesti“ danas obeležava punih 25 godina od početka rada.

“Na crnogorskom informativnom prostoru ima mjesta za još jedne novine… I za još jedne. Tako bar misle oni koji su se upustili u avanturu izdavanja prvog nezavisnog dnevnog lista u Crnoj Gori.“

Ovim rečima je redakcija Vijesti pozdravila svoje čitaoce 1. septembra 1997, na dan kada je list počeo sa radom.

Jedan od osnivača „Vijesti“ Željko Ivanović u svojoj najnovijoj kolumni, napisanoj upravo ovim povodom, istakao je odgovornost medija.

„Nikada svijet nije imao veću produkciju informacija, a nikad nije bio u većoj konfuziji i nevjerici. Apsurdno, ali tako je. Zato je danas odgovornost novinara i ozbiljnih medija, među kojima su od osnivanja svrstane i Vijesti, veća nego ikad, jer je na našoj profesiji možda i najveća odgovornost i uloga u odbrani istine i činjenica. U dokazivanju da sveto pravilo profesije – činjenice su neprikosnovene, komentar slobodan – još važi. I ima smisla“, naveo je Ivanović.

Ivanović je napisao i nekoliko reči o istini.

„Živimo u vremenu koje filozofi i sociolozi već definišu kao doba postistine! Skoro dvije i po hiljade godina nakon što je Sokrat napisao svoju Odbranu, a Sofokle Antigonu, istina nije ono što pokazuju i potvrđuju činjenice i argumenti već ono što proglasi neki politički lider, vjerski vođa, slavni fudbaler ili celebrity zvijezda“, ukazao je on u svojoj kolumni.

On je pozvao sve kolege da stanu u odbranu profesije.

„Zato bih i nakon 25 godina Vijesti i nakon skoro 35 godina misije nezavisnog i odgovornog novinarstva koju su u Crnoj Gori širili pioniri novinarske branše, pozvao sve naše koleginice i kolege, i u Vijestima i u svim ozbiljnim medijima po Crnoj Gori, regionu, Evropi, svijetu, u zajednički front za odbranu profesije. A to znači za odbranu istine. I činjenica. Jer kao što je vakcina najbolji lijek protiv virusa, tako je i istina jedina brana od epidemije laži i dezinformacija“, napisao je Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari