Poljoprivredna škola „Sonja Marinković“ u Požarevcu već godinama važi za oglednu obrazovnu instituciju ove vrste u Srbiji što je bio povod da ovu savremenu ustanovu posete šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ambasador Vinsent Dežer, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Ivica Radović, načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović i gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević sa saradnicima.

Posle sastanka sa direktorom Škole Vidojem Vukašinovićem i upoznavanja sa realizacijom projekata koji su finansirani iz sredstava Evropske unije i resornog Ministarstva u proteklih nekoliko godina, oni su obišli kabinet informatike, kabinet prerade voća, pekaru, školsku laboratoriju i farmu.

Ministar Saša Dragin je istakao da je razlog njegove posete Požarevcu i nastavak akcije „Prirodno iz Srbije. – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u okviru DREPR projekta izdvojilo 102.000 evra za sisteme koji će omogućiti smanjenje zagađenja sliva Dunava, ovde u ovoj školi, a pored toga izdvojili smo oko 10 miliona dinara da bi se izgradio sistem za navodnjavanje, čak 35 hektara na imanju Poljoprivredne škole. Ono što je za nas bitno, to je da je ova škola u okviru projekta „Prirodno iz Srbije“ na listi onih koje ćemo obići, kako bi pokazali gde se prave te srpske đakonije, koje svi volimo da vidimo na našim prazničnim trpezama. Obišli smo pekaru i deo škole gde se proizvodi zimnica na način kako su to naše bake radile i veliko mi je zadovoljstvo, da mogu da kažem da se ovde takva tradicija i dalje gaji i da će mladi ljudi koji budu izlazili iz ove škole poneti ta znanja, koja su sa jedne strane tradicionalna, a sa druge strane predstavljaju našu perspektivu, jer je Srbija poznata po izuzetno kvalitetnim poljoprivredno – prehrambenim proizvodima“, rekao je Dragin.

Obraćajući se domaćinima i predstavnicima lokalne samouprave šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vinsent Dežer je podsetio da Evropska unija već sedam godina pomaže reformu srednjeg stručnog obrazovanja, posebno u oblasti poljoprivrede: – Izuzetno mi je drago što sam već po treći put u Požarevcu i što našu posetu počinjemo upravo ovde u jednoj školi, jer je jako važno obezbediti posao za mlade ljude. Evropska unija već sedam godina podržava reformu srednjeg stručnog obrazovanja, osobito u domenu poljoprivrede i konkretno u ovoj školi investirali smo preko 100.000 evra za nabavku opreme za poboljšanje nastavnih programa, opreme za navodnjavanje, mehanizacije, kao i opreme za veterinarske laboratorije. Jako je važno da se mladim ljudima pruži nekakva perspektiva i đaci u ovoj školi uče se poljoprivrednoj proizvodnji, gazdovanju u poljoprivredi i jako je važno što oni imaju budućnost u tom pogledu.

Poljoprivreda je jedini domen privrede gde je srpski izvoz veći od uvoza prema Evropskoj uniji, što je jako dobar znak, ali se i to može poboljšati i zato moramo da radimo bolje, da budemo moderniji i zato je ova škola i njena nova oprema i novi nastavni program nešto što je veoma važno. Moram da pohvalim i ministra Sašu Dragina, koji je odličan student pošto je njegovo ministarstvo prvo odgovorilo na upitnike Evropske unije.

U Poljoprivrednoj školi sa Domom učenika „Sonja Marinković“ realizovan je i projekat „Smanjenje zagađenja reke Dunav iz industrije u Srbiji“, a pripremu tog projekta izvelo je Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine, rekao je prilikom posete državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Ivica Radović. – Ovakve škole čine stubove društva, a posebno je značajno što one pripremaju učenike koji će ući u neposredni radni odnos. Ministarstvo preko Fonda za zaštitu životne sredine je investiralo značajna sredstva i to će raditi i ubuduće, jer škole su osnov svakog društva, pa naravno i Srbije – naglasio je Radović.

Inače, Poljoprivredna škola „Sonja Marinković“ je jedna od prvih 26 škola u Srbiji koje su školske 2002-2003. godine u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane ušli u reformu srednjeg stručnog obrazovanja, čiji je cilj zasnovan na potrebama privrede i tržišta rada. Od avgusta 2003. godine na inicijativu Ministarstva prosvete i sporta u reformu se uključuje Evropska unija posredstvom Evropske agencije za rekonstrukciju (CARDS), gde je takođe Poljoprivredna škola uključena. Projekti CARDS 1 i 2 bazirani su na nekoliko oblasti. Prva oblast se bavila reformom, redefinisanjem starih nastavnih programa i izradom novih. Drugi deo je bio vezan za obrazovanje, odnosno obuku, seminare, stručna putovanja nastavnika, kako bi se lakše uklopili i ispratili nove reformisane programe. Pored toga, uvedeni su u oglednim školama eksterni i interni nosioci promena, kao i republički koordinatori za odgovarajuće obrazovne profile.

Nakon potpisivanja ugovora sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu i sprovedenog tendera za nabavku i montažu sistema za navodnjavanje, Poljoprivredna škola se prijavila na konkurs Ministarstva poljoprivrede za odobravanje i korišćenje podsticajnih sredstava za realizaciju investicionih i drugih ulaganja. Odobrena su sredstva za realizaciju i finansiranje izgradnje sistema za navodnjavanje na delu školskog imanja površine oko 35 hektara u iznosu od 10.083.977 dinara, što iznosi 60 posto, a škola učestvuje u finansiranju sa 40 posto ili 6.701.067 dinara. Investicija obuhvata zemljane i betonske radove, izradu glavnog voda dužine oko 1.500 metara, izradu i montažu sistema za navodnjavanje „kap po kap“ i sistem sa rasprskivačima i nabavku i montažu dva tifona od kojih jedan sa kišnim krilom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari