Pokrajinska vlada obezbedila pomoć za gradove u Vojvodini pogođene nevremenom 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Pokrajinska vlada saopštila je danas da je obezbedila više stotina miliona dinara pomoći za Novi Sad, Bačku Palanku, Sremsku Mitrovicu, Rumu, Šid i druge opštine u Vojvodini koje su pretrpele štetu u nevremenu.

U saopštenju se navodi da je prioritet obnova škola i predškolskih ustanova, jer je početak školske godine blizu.

Na teritoriji Vojvodine tokom nevremena je oštećeno 80 škola, a u 19 teže oštećenih objekata potrebni su po navodima Pokrajinske vlade, ozbiljniji građevinski zahvati, koji će trajati i po nekoliko sedmica.

Pokrajinski premijer Igor Mirović je rekao da je Pokrajinska vlada obezbedila 250 miliona dinara pomoći Gradu Novom Sadu, gde je oštećeno pet škola, kao i brojni drugi objekti.

Naveo je da će Bačka Palanka dobiti 100 miliona dinara pomoći, a po 50 miliona dinara opredeljeno je za Sremsku Mitrovicu i Rumu.

Mirović je kazao da će Direkcija za robne rezerve Vojvodine na raspolaganju imati 50 miliona dinara za nabavku građevinskog materijala, pre svega crepa i građe, te da će, na osnovu procena lokalnih komisija, ta pomoć biti upućena građanima da na svojim objektima saniraju štetu.

On je zahvalio Upravi za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je angažovala 180 ljudi, koji su odmah bili na terenu, kao i radnicima Elektroprivrede Srbije, koji danonoćno rade na rešavanju problema sa strujom.

„U nekim mestima imamo veoma tešku situaciju, jer su pokidani dalekovodi, negde i u dužini od nekoliko kilometara, i biće potrebni dani da struja dođe“, rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, struje nema u delu novosadske opštine, zatim u Kovilju gde je najteža situacija, u Bačkoj Palanci gde su najugroženiji Gajdobra, Čelarevo i druga mesta, a struju nemaju ni pojedini delovi sela u beočinskoj opštini.

„Radi se danonoćno. Deset agregata je raspoređeno po selima, prema proceni elektrodistribucije. Novosadska elektrodistribucija je dobila pomoć od drugih distribucija iz cele zemlje. Veliku zahvalnost dugujemo i privatnim preduzećima, koja su u roku do nekoliko sati ustupila svu mehanizaciju, i na terenu su zajedno sa javnim komunalnim preduzećima“, kazao je Mirović.

Dodao je da očekuje i pomoć od Vlade Srbije, o čemu ću sutra popodne razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Iza nas je težak period, izgubljena su tri života u nevremenu, a posebno je potresan gubitak dvanaestogodišnjeg deteta u Novom Sadu“, rekao je Mirović.

On je kazao da je važno da svi ozbiljno shvate upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

„Molim sve da prate upozorenja za nevreme najavljeno za utorak ili sredu, jer je važno da svi budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo“, poručio je Mirović.

Na sednici je istaknuto i da je velika šteta učinjena na poljoprivrednim usevima, te da se očekuje pomoć Ministarstva poljoprivrede, a velika šteta naneta je i Nacionalnom parku Fruška gora.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je rekao da je u tom gradu uništeno gotovo 1.000 stabala.

Dodao je da su polomljena stabla uništila „nemali“ broj automobila i privatnih objekata.

Predsednik opštne Bačka Palanka Branislav Šušnica rekao je da je u tom gradu u prvom olujnom talasu u sredu oštećeno 39 objekata javne namene, a da je nakon nevremena u petak, šteta „drastično uvećana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari