Pokret Slobodna Srbija: Pretnje lekarima nedopustive 1Foto: Beta/Klinički centar Niš

Pokret Slobodna Srbija (PSS) saopštio je da su pretnje lekarima nedopustive i istakao da oni dalje trpe pritiske, o čemu svedoči i jučerašnje, kako su naveli, „upiranje prsta“ u doktora Miodraga Brankovića, koji strahuje da će dobiti otkaz zato što je javno izneo kakvo je stanje u Hitnoj pomoći u Nišu.

„Slučaj doktorke Saše Ljuštine, koja je kao potpisnica peticije za smenu Kriznog štaba bila svakodnevno izložena kritici i na kraju zbog toga dala otkaz ne sme se ponoviti“, navodi se u današnjem saopštenju PSS.

Pokret je naveo da osuđuje sve vidove zastrašivanja i pretnji „zbog drugačijeg mišljenja“.

„Protivimo se svakom obliku nasilja nad medicinskim radnicima jer su oni već mesecima na prvoj liniji odbrane u borbi protiv virusa korona“, naveli su i dodali da zahtevaju da se lekarima obezbedi neophodna oprema i drastično poboljšaju uslovi za rad, a da njihova upozorenja, žalbe i apeli prestanu biti razlog za odmazdu.

Doktor Branković već duže vreme upozorava da je stanje u tom Kliničkom centru jako loše i naveo da su „dotakli dno“ i da nemaju dovoljno lekara, jer je deo otišao u penziju, a deo u inostranstvo.

On je takođe rekao da nemaju dovoljno vozila i da im je vozni park zastareo i upozorio da je „krajnje vreme da se nešto preduzme i promeni jer ako se to ne desi, Nišlije uskoro nemati ko da leči jer terenskih ekipa Niške hitne pomoći biti sve manje i manje“.

Mediji su juče preneli da ga je u avgustu prijavila zamenica direktora jer je o manjku lekara govorio na Fejsbuku i da bi uskoro mogao da dobije i otkaz.

PSS je naveo da je „zatrpan disciplinskim prijavama“ i da je druga prijava došla odmah pošto je navode sa društvene mreže podelio sa medijima, dok je treću prošle nedelje, potpisao direktor Hitne pomoći.

Doktor Branković je rekao da je cilj tih prijava da dobije otkaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari