Hjuman rajts voč (HRV) apelovao je na francuske vlasti da spreče brutalno ponašanje policije prema azilantima u luci Kale. U novom izveštaju organizacije za zaštitu ljudskih prava se navodi da migranti žive u „katastrofalnim“ uslovima, da ih policija batina i koristi protiv njih biber-sprej. HRV je intervjuisao za potrebe izveštaja 44 azilanata i migranata.

„Devetnaestoro njih, uključujući dvoje dece, rekli su da ih je policija bar jednom maltretirala, što je obuhvatalo i batinjanje. Osmoro ima vidljive prelome i druge povrede za koje tvrde da im je nanela policija u Kaleu i okolini. Dvadeset jedan ispitanik, uključujući dvoje dece, izjavili su da ih je policija prskala biber-sprejom“, navodi se u izveštaju.

Kako tvrde ispitanici, policija primenjuje silu nad ljudima koji se šetaju van azilantskog kampa ili pokušavaju da uskoče u kamione koji idu u Veliku Britaniju. „Tukli su me, udarali su me, krvario sam iz nosa. Tukli su me motkom, a onda su me izvukli iz kamiona i rekli 'Beži! Beži u džunglu!'“, rekao je HRV-u jedan od njih. „Džungla“ je izraz za najgore kampove u tom području.

“ 'Pomozite mi', rekla sam, a oni su me tukli, ja sam pala na zemlju, nakon čega su me šutirali“, rekla je Rosa (25) iz Eritreje.

HRV je čitav slučaj izneo lokalnoj policiji i vlastima, koji su poricali da je u Kaleu prekomerno primenjivana sila. „Francuska vlada treba da spreči svaki oblik zloupotrebe policije i ispuni svoje obećanje da će obezbediti smeštaj za azilante. Trajno rešenje za krizu u Kaleu uveliko kasni“, rekla je Iza Lehtas, istražiteljka iz Zapadne Evrope u Hjuman rajts voču.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev je kritikovao HRV zato što nije proverila verodostojnost tvrdnji. „Ozbiljnost optužbi koje su u ovom dokumentu iznesene protiv snaga bezbednosti treba da navede organizaciju da pristupi nadležnima u policiji s preciznim činjenicama“.

Broj migranata koji su pobegli iz ratom pogođenih zemalja, kao što su Sirija i Sudan, naglo je skočio 2014. Procenjuje se da u Kaleu ima 2.500 migranata. Mnogi pokušavaju da pređu Lamanš i odu u Britaniju jer smatraju da će tamo imati bolje uslove za život.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Britaniji saopštilo je u decembru da se svakog meseca spreči ulazak oko 3.000 migranata u Veliku Britaniju. HRV tvrdi da su azilanti u Francuskoj zbog tamošnjih loših uslova prinuđeni da traže bolje u drugim zemljama. Kako se navodi u izveštaju organizacije, većina migranata u Kaleu „nema gde da se skloni od hladnoće i kiše, nema pristup sanitarnim sredstvima i ima veoma ograničen pristup tekućoj vodi“. Francuske vlasti su optužene da „neadekvatno i sporo reaguju“.

Nove mere protiv terorizma

Pariz – Francuski premijer Manule Vals najavio je juče nove mere u borbi protiv terorizma. Za finansiranje tih mera i nabavku opreme biće izdvojeno 425 miliona evra u naredne tri godine, a vlada će ova izdvajanja kompenzovati smanjenjem troškova u drugim sektorima. Uključujući troškove za zaposlene u narednom periodu će biti ukupno izdvojeno 735 miliona evra. Vlasti će pokrenuti sajt namenjen široj javnosti, na kojem će biti objavljeno kako se boriti protiv „mobilizacije u redove džihadista“, a dodatna sredstva će se izdvojiti za nadzor i suzbijanje „sajber džihadizma“ i kriminala na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari