Policijski inspektorat Kosova: Tokom devet meseci preporučio suspenziju 60 policajaca 1Foto: RTK (arhiva)

Policijski inspektorat Kosova (PIK) je pored razrešenja i preporuka za suspenziju, saopštio da je u Odeljenju PIK za krivičnu istragu primljeno i obrađeno 408 pritužbi, a 840 upućeno za disciplinsku istragu Upravi za unutrašnje istrage i proveru Kosovske policije.

Istovremeno je kao rezultat 130 istraga o kriminalnim aktivnostima IPK potvrdio da je tokom devet meseci ove godine preporučena suspenzija 60 policijskih službenika.

„Ukupan broj lica koja su istražena od strane PIK-a u devetomesečnom periodu za 2023. godinu, pod sumnjom da su umešana u krivična dela, je 130 lica, među kojima 14 građana. Na osnovu zakonskih ovlašćenja, PIK je za devet meseci dao preporuku za suspenziju za 60 zaposlenih u policiji“, saopšteno je iz PIK za portal koha.net.

U istom periodu Kosovska policija je suspendovala sa posla 63 policijska zvaničnika, dok je 30 napustilo posao.

Ocenjuje se da ovakav broj žalbi i pritužbi govori o povećanju poverenja građana u policiju i postojanju mehanizama kontrole rada policijskih zvaničnika.

Policijski inspektorat je 2022. godine, kako je saopštio, uhapsio 108 policajaca i građana pod sumnjom da su umešani u razna krivična dela, dok je za 164 policijska službenika preporučio suspenziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari