Ne postoji zakon niti bilo koji drugi akt koji obavezuje političare u Srbiji da pre stupanja na državnu funkciju obave lekarske preglede i dostave podatke o svom zdravstvenom stanju, potvrđeno je Danasu u Vladi Srbije. Političari koje smo kontaktirali imaju suprotna mišljenja o tome da li bi pre stupanja na funkciju trebalo da obave sistematski pregled.

U juče objavljenom izveštaju o redovnom godišnjem sistematskom pregledu predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je obavio lekarski konzilijum Vojnomedicinske akademije, navodi se da je predsednik Tadić u potpuno dobrom, stabilnom zdravstvenom stanju i u potpuno zadovoljavajućoj fizičkoj kondiciji.

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže za Danas da svaki građanin Srbije, pre zasnivanja radnog odnosa bilo gde, mora da poseduje uverenje o zdravstvenom stanju. Na pitanje gde se on leči i kako je sa zdravljem, Milosavljević je odgovorio: „Hvala na pitanju, dobro sam“.

Sa druge strane, član SRS Nemanja Šarović smatra da političari pre stupanja na državnu funkciju ne treba da imaju uverenje o zdravstvenom stanju.

– Narod je dovoljno pametan da izabere svog predstavnika, a ne verujem ni da partije uoči izbora stavljaju imena bolesnih ljudi na stranačke liste. Svi su nakon stupanja na vlast zdravi, a do pogoršanja može da dođe tokom mandata. Tu pre svega mislim na mentalno zdravlje – kaže Šarović.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić je, kako kaže, „hvala bogu dobro“, ali je imao određenih problema nakon udarca u glavu pre skoro dve godine.

– Imao sam operaciju na glavi, bilo je malo problematično, ali je sada sve u redu. Pre stupanja na mesto ministra u prethodnom sazivu vlade otišao sam na kontrolni pregled na VMA. Mnogi ministri su to tada učinili, mada nije bilo obavezno – ukazuje Ilić. Sada se, kaže, leči u Kliničkom centru Srbije.

– Često nas u Skupštini iznenada obilaze timovi lekara. Mere nam pritisak, šećer… Ukoliko je neko bolestan, upućuju ga na dalje lečenje. Te posete su nenajavljene, a poslednja je bila pre mesec dana – navodi Ilić.

Komesar za ljudska prava LDP Marko Karadžić kaže da ima svog doktora u domu zdravlja, a i da potiče iz porodice medicinskih radnika, pa o svom zdravlju i ne brine preterano.

– Otac i brat su mi hirurzi, majka je anesteziolog, sestra ginekolog, zet ortoped, a mlađi brat stomatolog. „Pokriven“ sam u svim oblastima – navodi Karadžić, dodajući da mu je drago što je predsednik Tadić zdrav, a da to želi i svim građanima Srbije u 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari