Politikin zabavnik ponovo kritikovan zbog Ljotića 1

U zemlji u kojoj većina štampanih medija krši kodeks novinara gotovo svakodnevno, poslednje dve nedelje najviše pažnje javnosti izazivaju tekstovi u Politikinom zabavniku.

Prvi „Ko su bili ljotićevci“ je isprovocirao gotovo jednoglasnu osudu zbog, kako je ocenjeno, rehabilitacije kvislinških odreda koji su učestvovali u najstrašnijim zločinima tokom Drugog svetskog rata. Reakciju, doduše znatno skromniju, izazvao je i tekst u ovonedeljnom broju Politikinog zabavnika „Ko su zaista bili ljotićevci“.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najmanje šta je uredništvo nedeljnika ‘Politikin zabavnik’ moglo da uradi, povodom prošlonedeljnog sramnog teksta o Dimitriju LJotiću, izvinjenje čitaocima i celokupnoj javnosti. Nažalost, umesto izvinjenja dobili smo krajnje neutralan tekst urednika, koji se izvinjava čitaocima, ako su tekst razumeli na način koji nije primeren“, navodi se u saopštenju ove političke stranke.

Oni dodaju da se u ovom tekstu pominju druge kvislinške snage, koje su, „kao što znamo“, takođe, imale negativnu ulogu u Drugom svetskom ratu.

„Tragično je da ne postoji spremnost da se problemi nazovu pravim imenom. Relativizovati ulogu lidera srpskih fašista Dimitrija LJotića, a potom se veoma površno ograditi od teksta, je nedopustivo. Na taj način se stvara plodno tlo za nove relativizacije. Moguće je očekivati pozitivan tekst o bilo kojem ratnom zločincu. Kuda to vodi?“, pitaju iz LSV-a uz zahtev da država počne da radi svoj posao i da kazni sve one koji relativizuju zločine i protagoniste tih zločina.

Izvinjenje o kojem govore se u novom broju Politikinog zabavnika pojavljuje kao uvod teksta „Ko su zaista bili ljotićevci“.

„Sporni tekst pod naslovom ‘Dugo putovanje Henrika Lautnera’, objavljen u prošlom broj našeg lista, izazvao je buru negodovanja kod čitalaca, jednog dela medija i šire javnosti. Politikin zabavnik nije želeo da relativizuje ulogu zločinačkih jedinica organizacije ‘Zbor’, kao ni Dimitrija LJotića, i njihovih nedela tokom Drugog svetskog rata! Izvinjavamo se svima koji su naš tekst tako shvatili, a posebno jevrejskoj i romskoj zajednici“, navodi se u uvodu teksta u Politikinom Zabavniku.

Glavni urednik ovog lista Zefirino Grasi, nije želeo da komentariše kritike koje je na njegov račun uputio LSV. S druge strane, odgovor je ponudio istoričar Predrag J. Marković, jedan od koautora teksta „Ko su zaista bili ljotićevci?“.

„Drugi tekst u Politikinom zabavniku je nastao posle mnogo godina čitanja i razgovora sa ljudima koji rade doktorate na teme Drugog svetskog rata. Funkcioneri LSV-a možda bolje poznaju tu tematiku“, kazao je Marković za Danas.

U samom tekstu „Ko su zaista bili ljotićevci?“ koji je veoma kritičan prema pobornicima Dimitrija LJotića se navodi da je, kada su u oni pitanju, „klatno rehabilitacije otišlo isuviše udesno“.

„Mada niko ne opravdava ljotićevce, ima pokušaja da se slika o njima ulepša i ublaži. LJotićevci se prikazuju kao branitelji srpstva i pravoslavlja, kao vojnici visokog morala i vernici jedne ideologije, makar i pogrešne. Gotovo da nema većih izdajnika u srpskoj istoriji“, navodi se u tekstu Politikinog zabavnika.

Autori navode da su ljotićevci bili jedini omiljeni Srbi kod nacista i da je njihova organizacija „Zbor“ bila jedina srpska politička organizacija kojoj su Nemci dozvolili nesmetan rad posle okupacije.

„Najveći greh ljotićevaca ipak je njihovo entuzijastičko učestvovanje u velikim zločinima protiv srpskih civila. Dovoljno je pomenuti Kragujevac. Oni su aktivno učestvovali u odabiru ko će biti streljan, a koga treba pustiti“, stoji u tekstu Politikinog zabavnika.

Ovonedeljni tekst je drastično drugačiji od prošlonedeljnog u kojem je, između ostalog stajalo, da se Dimitrije LJotić „brinuo o redu u Srbiji“, da je imao „jedinice visokog morala“, da je „osuđivao pogrome Jevreja“, da je dobar deo srpskih masona „spasao iz logora“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari