Poljski sindikati odlučili su da preuzmu radikalne mere kao reakciju na sve veću ekonomsku krizu, a manja sindikalna organizacija Avgust 1980. čak je pozvala radnike da u okviru borbe za očuvanje plata i radnih mesta počnu da otimaju direktore svojih preduzeća. Šef tog udruženja Boguslav Žentek našao je inspiraciju u nedavnim događajima u Francuskoj, gde su gnevni radnici u nekoliko kompanija uzimali kao taoca nekog od šefova i držali ga zatočenog dok se ne obaveže da će ispuniti njihove zahteve.

„Razmatramo način na koji ćemo nastaviti proteste. Pojedini radnici smatraju da bi pre ili kasniji trebalo primeniti metodu otimanja šefova“, izjavio je Žentek i naglasio da bi Avgust 1980. u slučaju otmica pomogao radnicima. On je podsetio da takve akcije ne bi predstavljale novinu u Poljskoj, budući da su pre dve godine zaposleni u rudniku Budrik držali kao taoca svog direktora, koji je sišao u jamu da pregovara s njima. Članovi Žentekovog sindikata proteklih dana počeli su da upadaju u lokalne kancelarije poslanika vladajuće Građanske platforme i kancelariju premijera Donalda Tuska u Gdanjsku. Najveći poljski sindikat Solidarnost osudio je tu kampanju.

„Takve metode ne spadaju u opseg aktivnosti sindikata. Solidarnost je stekla svetsku slavu upravo zahvaljujući mirnoj borbi“, izjavio je lider te organizacije Januš Šnjadek. Ipak, dobri poznavaoci prilika u Poljskoj tvrde da je Solidarnost takođe u sukobu s Tuskovom vladom, s obzirom na to da su njeni aktivisti najavili da će organizovati demonstracije u brodogradilištu u Gdanjsku 4. juna, kada se obeležava dvadesetogodišnjica prvih slobodnih izbora iza gvozdene zavese. Posle takvih najava poljska vlada odlučila je da politički deo proslave organizuje u Krakovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari