"Dedino i tetkino desničarsko čedo": Ko je Marion Marešal, unuka Žan-Mari Le Pena, koja želi da se "obračuna" sa Makronom? 1Foto: EPA-EFE JIM LO SCALZO

Samo dan nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron raspisao vanredne izbore, dve vodeće krajnje desničarske partije u zemlji pokušavaju da se udruže protiv njega u obračunu koji će se pokazati ključnim za budućnost i Francuske i EU.

Makron je raspisao parlamentarne izbore u nedelju uveče nakon što je krajnje desničarski Nacionalno skup pobedio njegovu liberalnu stranku na izborima za EU, sa razlikom od 31,4 odsto prema 14,6 odsto.

Marion Marešal, vodeća kandidatkinja partije Rekonkvista sastala se u ponedeljak sa predsedničkim kandidatom ekstremno desničarskog Nacionalnog skupa – njenom tetkom Marin Le Pen i predsednikom pokreta Žordanom Bardelom kako bi razgovarali o potencijalnom savezu.

Marešal, bivša poslanica Nacionalnog okupljanja i unuka osnivača stranke Žan-Mari Le Pena, okrenula je leđa svojoj tetki da bi se pridružila redovima Rekonkviste – stranke koju je osnovao nezavisni novinar i stručnjak Erik Zemor – uoči predsedničke trke 2022.

Iako je njena stranka daleko manja od Nacionalnog okupljanja i u nedelju je jedva prešla cenzus od pet odsto neophodan u Francuskoj za izbor poslanika u EP, mogla bi da bude ključna u nacionalnom takmičenju.

Od izborne noći, Marešal se zalagala za to da njena nova stranka formira savez sa svojom starom.

„Nacionalni kamp je postigao istorijski rezultat. S obzirom na ozbiljnost situacije u našoj zemlji, želela sam da se sastanem sa Marin Le Pen i Žordanom Bardelom kako bih iskoristila priliku za izgradnju vladine koalicije“, napisala je Marešal na društvenim mrežama.

U televizijskom intervjuu nakon sastanka, Le Pen je rekla da će se sastati sa nizom političkih lidera kako bi „izgradila većinu“, ne precizirajući da li je postigla dogovor sa svojom sestričinom.

Marešal i Zemur, koji su dobili sedam odsto glasova u predsedničkoj trci 2022, navodno su bili u neslaganju tokom predizborne kampanje za EU.

Zemur je u nedelju pozvao na izgradnju „najveće desničarske koalicije“, a da nije posebno identifikovao Nacionalni skup kao potencijalnog partnera.

Ko je Marion Marešal?

Marion Marešal (Marion Jeanne Caroline Marechal), rođena je 10. decembra 1989. u francuskom Saint-Germain-en-Laye-u.

Poznata je i kao Marion Marešal Le Pen, pošto je političarka iz porodice desničara Le Pen.

Unuka je osnivača Nacionalnog fronta (preimenovanog u Nacionalni skup 2018.) Žan-Mari Le Pena i sestričina sadašnje liderke Marin Le Pen.

Marešal je bivša članica Nacionalnog fronta i bila je poslanica u francuskom parlamentu od 2012. do 2017.

Sa 22 godine, postala je najmlađi francuski parlamentarac u modernoj političkoj istoriji.

Godine 2017. nije tražila reizbor za poslanicu.

Njena majka Jan Le Pen, druga ćerka Žan-Mari Le Pen, ne obavlja nikakve službene dužnosti u okviru Nacionalnog fronta, a otac Semjuel Marešal je sedam godina – od 1992. do 1999. bio vođa omladinskog pokreta Nacionalnog fronta.

Već sa svoje dve godine bila je “korišćena” u političke svrhe. Naime, sa svojim dedom je bila predstavljena na plakatu kampanje.

U knjizi pod naslovom Osvajači (Les Conkuerantes) objavljenoj 18. novembra 2013. godine, francuska novinarka Kristin Klerk je otkrila da Samjuel Marešal nije njen biološki otac.

Potom je francuski nedeljnik Ekspres 7. novembra 2013. otkrio da je njen biološki otac bio Rože Ok, francuski diplomata i istraživački novinar.

Marešal je u novembru te godine tužila Ekspres zbog “ozbiljne invazije na njenu privatnost”. Dve godine kasnije, sud je presudio u njenu korist.

Inače, Marešal sepovukla iz politike 2017. a ponovo se na političku scenu vratila u martu 2022, podržavši kandidaturu Zemura na francuskim predsedničkim izborima te godine.

Bila je udata za biznismena Metjua Dekosea (Matthieu Decosse) s kojim ima ćerku.

Za italijanskog političara Vinčenca Sofoa udala se u septembru 2021. godine s kojim ima ćerku Klotildu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari