Polomljena i devastirana sva dečija igrališta u centru Kragujevca 1Foto: Z.S.M.

Dečja igrališta u centru Kragujevca, u kojima su polomljene sprave, odavno nisu bezbedna za mališane koji se svakodnevno tamo igraju. A, njihovo obnavljanje do sada je odlagalo čekanje usvajanja novih propisa o bezbednosti na dečjim igralištima. Naravno, tu su uvek i huligani koji momentalno polome i unište sve ono što se popravi.

Kako za Danas kažu naši čitaoci iz tog grada, igralište za decu iza objekta „Peron“ je „u katastrofalnom stanju i pitanje je dana kada će se neko dete ozbiljnije povrediti“. 

Novinar Danasa obišao je nekoliko takvih mesta u gradu uverivši se na prvi pogled da su postala opasna za decu.

– Sramota je da igralište stoji usred grada u neispravnom stanju. Polomljene su ljuljaške, oštećena kula i ostale sprave – kaže jedan zabrinuti roditelj, koji je želeo da ostane anoniman, a koji svoje dete dovodi u ovaj prostor „jer nema neko drugo mesto”.

Polomljena i devastirana sva dečija igrališta u centru Kragujevca 2
Uprljano i polomljeno igralište donacija SBB fondacije Foto: Z.S.M.

I dve majke koje budno motre na svoje mališane kažu da su oprezne zbog toga što igra na spravama u ovakvom stanju nije bezbedna.

– Deca mogu da polome ruke i noge, smatra prva, dok druga dodaje da ni ostali prostori za igru u centru grada „nisu u ništa boljem stanju”.

I nisu. Devastirano je igralište u blizini nekadašnjeg „Mekdonaldsa”.

– Ne dovodim više dete ovde, jer postoji opasnost da polomi noge na uništenoj podlošci vrteške – kaže nam Kragujevčanin koji nam i demonstrira kako je ova sprava uništena, ali može da „posluži i kao klopka” ne samo za decu nego i odrasle koji, naročito noću, dođu na ideju „da preseku put” preko ovog igrališta.

Inače, sva dečija igrališta u centru Kragujevca su donacije i poklon gradu. Pored već opisanog iza „Perona” dara SBB fondacije, ovo pored starog „Meka” je dar humanih Kragujevčana, dobitnika Đurđevdanske nagrade za akciju sakupljanja sredstava za lečenje male Teodore Vranješević, koji su svoj novčani deo ovog priznanja u saradnji sa drugim sugrađanima i donatorima iskoristili da opreme ovaj prostor kao inkluzivno igralište prvo i jedino takvo u gradu.

Polomljena i devastirana sva dečija igrališta u centru Kragujevca 3
Dece i nema kod bivšeg „Meka” Foto: Z.S.M.

Njihova imena i namena i dalje stoje na tabli pred igrališta i uglavnom je samo to i „preostalo”.

Igralište, poklon bratskog grada Piteštija, iza nekadašnje Robne kuće „Beograd” je u najgorem stanju. Na njemu samo tihuju golubovi. Čak i oni deluju bolešljivo.

Poklon igralište koje je grad dobio od Evropske unije u okviru projekta „#EU za tebe” na travnjaku u blizini Skupštine grada u nešto je boljem ali, ni ono baš u savršeno bezbednom stanju.

Da li je razlog njegove očuvanosti stalna osvetljenost ovog prostora, blizina nedremajućeg oka lokalnih vlasti u zgradi Grada ili neposredno locirana velika policijska stanica u istom obektu, tek ono nije baš potpuno devastirano.

I roditelji okupljeni oko njega žale se da su polomljene ljuljaške

– Često se lome ili kidaju ljuljaške i druge sprave – kaže jedna „dežurna” majka.

– Sem sprava, huligani i obesni stalno lome ogradu i klupe, nadovezuje se jedan od očeva.

Polomljena i devastirana sva dečija igrališta u centru Kragujevca 4
Najtužnije iza Robne kuće Foto: Z.S.M.

U Kragujevcu je za održavanje dečjih igrališta odnedavno zaduženo preduzeće Šumadija d.o.o. koje Kragujevčani i danas zovu „Šumadija DES”.

Da su ova dečija igrališta u lošem stanju ne poriče ni Jasmina Mihajlović, direktorka ovog preduzeća.

Prema njenim rečima, u nedelji za nama su od strane stručnih tela obavljeni kompletni pregledi igrališta a od naredne se kreće sa njihovim popravljanjima i dovođenjem u stanje po najnovijim bezbedonosnim propisima i standardima.

– Svesni smo ovog problema i gradu i rešavamo ih ali, ima ih mnogo a i sam zakon je usporio obnovu ovih prostora. Igrališta koja već postoje od dve godine pa na dalje, poput igrališta kod „Perona” koje je donacija SBB fondacije nisu bila podignuta po novom Pravilniku o bezbednosti dečijih igrališta donetom na nivou države koji upravo sada stupa na snagu, ističe ona dodajući da se po novim aktima za bezbednost na koje se čekalo srediti već postojeća ali i podizati sva nova ubuduće.

Trenutno je u fazi usklađivanje postojećih igrališta sa ovim Pravilnikom i deketovanje svih problema na njima.

– Tek kada to stručno telo odredi šta i na koji način mora da se uradi, popravi i obnovi naše preduzeće će početi sa njihovom rekonstrukcijom. Ali, sve to mora da prođe i kroz proces javnih nabavki i brojnih ugovora u Gradskoj upravi što takođe iziskuje određeno vreme, podseća Jasmina Mihajlović.

Polomljena i devastirana sva dečija igrališta u centru Kragujevca 5
Nešto bolja ali ne i idealna situacija na platou kod Skupštine grada Foto: Z.S.M.

Ona navodi primer da su baš što se pominjanog igrališta kod „Perona” više puta stavljali zaštitne trake ali džabe.

– To se odmah, preko noći pokida. Naravno da to ne rade deca već huligani. Imamo velikih problema sa njima i bukvalno nam se desi da kada otvorimo novo ili obnovimo staro igralište oni ga za dan polome, navodi ona, podvlačeći da su najčešći uzrok uništavanja ovih oaza za zabavu mališana „uporni huligani – kojima ne mogu ništa” i sami neodgovorni građani.

Tako je u samom centru grada ali ništa nije bolja situacija sa ovakvim objektima po naseljima: Aerodorom, Erdoglija u Mesnoj zajednici „21. oktobar”, kod „Sokolane”u Staroj koloniji, Bagremaru… a, i ne računa polomljene tobogane ili klackalice koji stoje „pored svake druge zgrade”.

Po njoj u svim gradovima na teritoriji Srbije moraće da se poštuje Pravilnik o bezbednosti na dečijim igralištima.

– Neka stara igrališta će morati da budu uklonjena. Po novom aktu o bezbednosti neće biti više moguće da pored skoro svake zgrade stoji po neka sprava poput tobogana, penjalice, klackalice ili ljuljaške. To će verovatno izazvati brojna negodovanja ali takav je zakon, kaže on.

Polomljena i devastirana sva dečija igrališta u centru Kragujevca 6
Akutni problem igralište iza „Perona” čija obnova kreće od naredne nedelje Foto: Z.S.M.

Po novim propisima igrališta će morati, zbog bezbednosti da se koncentrišu pa će tako jedno „pokrivati” celo naselje. Takođe radovi će biti i mnogo skuplji nego ranije.

– Svako igralište i svaka sprava na njemu zahteva posebnu, bezbednu podlogu koja je najskuplja stavka u celoj investiciji, i njen kvadrat košta oko 32 evra, ističe Jasmina Mihaljović, dodajući da je zbog toga grad preduzeću „Šumadija” nedavno kupio mašinu za proizvodnju specijalnog tartana kao bezbedne podloge što će troškove izgradnje i obnove igrališta uveliko smanjiti.

Takođe, po novim ugovorima sa Gradskom upravom o održavanju igrališta ovo preduzeće će oformiti ekipu koja će svakodnevno obilaziti ove objekte i prostore i konstatovati stanje u njima tako da im se neće više dešavati da neko igralište stoji mesecima sa polomljenim spravama i nebezbedno za upotrebu.

Za kraj razgovora i ona naglašava da je „gorući problem” baš igralište kod „Perona”, koje su stručne službe već obišle, detektovale sve nedostatke i lomove i da će se sa njegovom obnovom krenuti koliko naredne sedmice.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima. Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.

Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari