Polovina mladih do 19 godina ne koristi kondome: Koja sve kontraceptivna sredstva upotrebljavaju građani Srbije? 1Foto: Pixabay / sasint

U Republici Srbiji, stanovništvo pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neželjenom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu.

Samo u Beogradu, prema podacima koji su dostavljeni Gradskom zavodu za javno zdravlje, u 2021. godini bilo je 3.574 abortusa a procenjuje se da ih je bilo značajno više od tog broja, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd povodom 26. septembra koji se svake godine se obeležava kao Svetski dan kontracepcije.

Prema rezultatima Istraživanja zdravlja stanovnika Srbije, sprovedenog od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, 2019. godine dve petine žena uzrasta od 15 do 49 godina (40,4%), koje su bile seksualno aktivne u posmatranom periodu koristila je neko od kontraceptivnih sredstava ili metoda (pilula, intrauterina spirala, hormonska injekcija, hormonski implantat, dijafragma, pena ili gel, ženski ili muški kondom, ženska ili muška sterilizacija).

Procenat žena iste dobne grupe, udate ili žive u vanbračnoj zajednici, koje su koristile kontraceptivna sredstva je manji i iznosio je 34,8%.

Nepouzdane metode kontracepcije (koje podrazumevaju neplodne dane, prekinut odnos, pilule za „dan posle“) je koristilo 17,1% žena uzrasta od 15 do 49 godina. Žene uzrasta od 15 do 34 godine su značajno ređe koristile nepouzdane metode kontracepcije.

Prema rezultatima prethodno pomenutog Istraživanja, u populaciji mladih uzrasta od 15 do 19 godina, 55,6% je dalo podatak da je prilikom poslednjeg seksualnog odnosa koristilo kondom. Dečaci su češće naveli da su koristili kondom prilikom poslednjeg seksualnog odnosa sa povremenim partnerom nego devojčice (61,0% prema 48,2%).

Posmatrajući podatke iz Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji 2019, sprovedeno od strane Republičkog zavoda za statistiku i UNICEF-a, među modernim metodima kontracepcije najviše se koristi kondom za muškarce (15,1%), mnogo ređe kombinovana oralna kontracepcija (3,0%), intrauterini ulošci (2,6%), sterilizacija žene (0,6%) dok se uopšte ne koriste dijafragma, spermicidi, progestagenska oralna kontracepcija, depo-injekcioni preparati, implanti i voljna sterilizacija muškarca.

Među tradicionalnim metodima dominira metod prekinutog snošaja (31,4%), dok je metod izbegavanja odnosa u „plodnim danima” i ostale „prirodne metode” koristilo 9,5% ispitanica.

Nijedan metod kontracepcije nikada nije koristilo 37,7%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari