Kako se tinejdžerke u Srbiji štite od neželjene trudnoće i koliko je njih završilo na abortusu: Danas je Svetski dan kontracepcije 1Foto: Shutterstock

Stanovništvo u Srbiji pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neželjenom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu.

Danas je Svetski dan kontracepcije, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Vovodine o rezultatima poslednjeg istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, dve petine žena starosti od 15 do 49 godina ili 40,4 odsto, koje su bile seksualno aktivne u posmatranom periodu, koristile su neko od savremenih metoda kontracepcije.

Savremene metode kontracepcije su značajno manje koristile žene sa nižim obrazovanjem i žene iz najsiromašnijih domaćinstava. U istoj dobnoj grupi žena, procenat njih koje su udate ili žive u vanbračnoj zajednici, a koje su koristile savremene metode kontracepcije je manji i iznosio je 34,8 odsto.

Namerni prekid trudnoće

Tradicionalne metode kontracepcije je koristilo 17,1 odsto žena, od 15 do 49 godina. Od ukupnog broja žena iste starosne dobi 1,1 odsto je imalo namerni prekid trudnoće (0,9 odsto devojaka uzrasta od 15 do 19 godina).

Namerni prekid trudnoće je u većem procentu bio zastupljen kod žena nižeg obrazovanja. Prema rezultatima poslednjeg istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji, nešto manje od dve trećine učenika prvog razreda srednje škole koji su stupili u seksualne odnose je koristilo (64,5 odsto) kondom, dok je 13,2 odsto kao metod zaštite prilikom poslednjeg odnosa koristilo pilule za kontracepciju.

Kako se tinejdžerke u Srbiji štite od neželjene trudnoće i koliko je njih završilo na abortusu: Danas je Svetski dan kontracepcije 2
Foto: Pixabay/maleni_ferrari

Svetski dan kontracepcije se obeležava svake godine 26. septembra. Kampanja je pokrenuta 2007. godine na globalnom nivou, sa ciljem da se istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja tako da se omogući svim seksualno aktivnim osobama, posebno mladima, informisan izbor o njihovom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana kontracepcije „Moć opcija“ osvetljava ključnu ulogu koju izbor kontracepcije igra u osnaživanju pojedinaca da preuzmu kontrolu nad svojim reproduktivnim zdravljem.

Pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje

Planiranje porodice, kako stoji na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine, omogućava pojedincima i parovima da planiraju i ostvare željeni broj dece i da planiraju vreme njihovog rađanja i razmak između porođaja. Planiranje porodice je, takođe, pitanje seksualnih i reproduktivnih prava.

Pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, koje podrazumeva da je ljudima omogućeno da ostvaruju bezbedne seksualne odnose na zadovoljstvo oba partnera, da ne doživljavaju prinudu i nasilje i da ne strahuju od seksualno prenosivih infekcija i neželjene trudnoće, kao i da mogu da kontrolišu plodnost na način koji ne izaziva neželjene posledice po njihovo zdravlje.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) se zalaže za promociju planiranja porodice i kontracepcije kreiranjem smernica zasnovanih na dokazima o bezbednosti i pružanju usluga kontracepcije i obezbeđivanju ljudskih prava u programima kontracepcije.

Pristup različitim metodama kontracepcije osigurava da ljudi mogu da izaberu ono što im najbolje odgovara, uzimajući u obzir faktore kao što su način života, zdravstveno stanje i budući planovi.

Savremene metode kontracepcije obuhvataju kombinovanu hormonsku kontracepciju (u vidu tableta, flastera, vaginalnog prstena i depo-injekcija), progestagensku hormonsku kontracepciju (u vidu tableta, vaginalnog prstena, depo-injekcija i implanata), intrauterinu kontracepciju (u vidu intrauterinih uložaka sa bakrom i intrauterinih sistema sa levonorgestrelom), barijernu kontracepciju (u vidu muških i ženskih kondoma, dijafragmi i cervikalnih kapa), spermicide, voljnu sterilizaciju žene i muškarca i hitnu kontracepciju.

Procene SZO

– 214 miliona žena generativnog doba iz zemalja u razvoju koje ne koriste nikakvu metodu kontracepcije imaju nezadovoljenu potrebu za modernom kontracepcijom.

– upotreba modernih metoda kontracepcije sprečila bi 308 miliona neplaniranih trudnoća, dok bi ispunjavanje svih nezadovoljenih potreba žena za modernim metodima kontracepcije sprečilo dodatnih 67 miliona neželjenih trudnoća na godišnjem nivou.
– oko 15 miliona adolescenata koristi neku od modernih metoda kontracepcije, dok 23 miliona adolescenata ima nezadovoljenu potrebu za modernom kontracepcijom i stoga su pod povećanim rizikom od neželjene trudnoće.

Tradicionalni metodi kontracepcije

Tradicionalni metodi kontracepcije su apstinencija, metodi zasnovani na određivanju perioda takozvanih plodnih dana na osnovu merenja bazalne temperature, kalendara menstruacije ili karakteristika cervikalne sluzi, metod prekinutog snošaja – coitusa interruptusa i metod laktacione amenoreje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari