Polovina stanovništva Srbije boluje od povišenog krvnog pritiska 1Foto: Pixabay/Stevepb

Osmi kongres hipertenzije sa međunarodnim učešćem biće održan od 24. do 26. novembra u hotelu “Mona Plaza” u Beogradu, u organizaciji Udruženja za hipertenziju Srbije.

Cilj kongresa je da ukaže na važnost i značaj multidisciplinarnog pristupa u dijagnostici i terapiji arterijske hipertenziji.

Prof. dr Vesna Stojanov, predsednica Udruženja za hipertenziju Srbije, kaže za Danas da je visok krvni pritisak najvažniji faktor rizika, češći od dijabetesa, pušenja i povišenih vrednosti masnoća u krvi, za nastanak kardiovasularnih komplikacija.

Najčešće komplikacije do kojih dovodi povišen krvni pritisak su: šlog, infarkt miokarda, srčana slabost i periferne vaskularne bolesti.

– Arterijska hipertenzija je veoma rasprostranjena kardiovaskularna bolest, od koje boluje četvrtina opšte svetske populacije pa možemo reči da je to bolest sa epidemijskim karakterom. Prema podacima koje za sada imamo gotovo 50 odsto stanovništva Srbije boluje od povišenog krvnog pritiska. Procenat obolelih od hipertenzije raste sa godinama, posebno posle 60. godine i tada zahvata preko 60 odsto populacije – kaže za Danas prof.dr Vesna Stojanov, predsednica Udruženja za hipertenziju Srbije.

O prevenciji, dijagnostici, lečenju visokog krvnog pritiska i sprečavanju kardiovaskularnih i drugih komplikacija, na predstojećem kogresu govoriće više od 100 istaknutih predavača iz naše zemlje (kardiolozi, endokrinolozi, nefrolozi, psihijatri, fiziolozi, specijaslisti preventivne medicine, ginekolozi, pedijatri, gerontolozi, neurolozi, vaksularni hirurzi, kardio hirurzi, neurohirurzi, oftalmolozi, urolozi, anesteziolozi) i 20 eminentnih stručnjaka iz inostranstva.

U sesiji Evropska iskustva koja se održava 26. novembra, od 16 sati učesnici kongresa imaće priliku da se među prvima upoznaju sa novim preporukama Evropskog udruženja za hipertenziju (ESH), koje će zvanično biti predstavljene 2023. godine.

O tome će govoriti predsednik Evropskog udruženja za hipertenziju prof. dr Guido Grassi.
Pored njega, učesnici će moći da čuju predavanja i drugih istaknutih predavača, među kojima su prof.dr Gussepe Mancia, prof. dr Andrzej Januszewicz, prof.dr Gianfranco Parati, prof.dr Antonio Coca Payers, prof. dr Athanasios J. Manolis, prof.dr Costas Tsioufis, prof.dr Philippe Van de Borne…

Predavanja sa Osmog kongresa hipertenzije biće postavljena na virtuelnoj platformi Udruženja za hipertenziju i na taj način biće dostupna stručnoj javnost u periodu od tri meseca po zavšenom kongresu.

– Svi zaintersovani imaće mogućnost da pristupe predavanjima koja ih posebno interesuju. Na taj način Udruženje za hipertenziju Srbije želi da omogući što većem broj lekara da čuje sve novine iz ove oblasti – kaže dr Stojanov, koja naglašava da ovo udruženje ima uspešnu saradnju sa regionalnim udruženjima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Severne Republike Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari