Srbija će za otklanjanje štete od poplava dobiti pomoć EU potpuno ravnopravno kao da je zemlja članica Unije, izjavio je juče u Briselu evropski komesar za regionalni razvoj Johanes Han. Posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i ministarkom zaduženom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, Han je podvukao da je već sad izvesno da će Srbija moći da dobije sredstva iz Fonda solidarnosti EU jer je procenjeno da je šteta od poplava znatno veća od praga neophodnog da zemlja podnese zahtev za dobijanje tih sredstava.

Taj prag je u slučaju Srbije oko 175 miliona evra.

Han je naglasio da će i iz drugih izvora, uključujući i IPA fond za zemlje koje se pripremaju za članstvo u EU, Srbija takođe dobiti finansijsku podršku.

– Najvažnija poruka za građane Srbije jesu Hanove reči da će EU pomoći Srbiji, da će pomoći u pravljenju same aplikacije za pomoć – izjavio je Dačić.

Po njegovim rečima, nisu tačne informacije da je reč o pola milijarde ili milijardu evra tog fonda, ali da jesu značajna sredstva u pitanju.

– Što pre podnesemo zahtev, pre će biti doneta odluka, a za nju je potrebna saglasnost Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Saveta EU – dodao je Dačić.

Kako je posle sastanka sa Hanom za Danas izjavila Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije, „ako do jula podnesemo aplikaciju, onda odluka može da bude doneta u septembru“.

– Komesar Han nam je poručio da je EU spremna da nam pomogne i kroz Fond solidarnosti, s obzirom da smo nažalost, već je jasno, premašili kriterijum štete od 0,64 odsto bruto domaćeg dohotka. Na nama je sada da uradimo brzu i tačnu procenu štete i da apliciramo što pre, da radimo na prenameni neiskorišćenog novca iz IPA fondova koji je, takođe, značajan – ističe Joksimovićeva.

Ona naglašava da je komesar Han izrazio želju da poseti Srbiju u toku ove nedelje.

– Nadam se da će doći. Najvažnije je da imamo podršku EU, odnosno da nam je ovaj fond dostupan kao i svakoj punopravnoj članici – zaključuje Joksimovićeva.

Po nezvaničnim podacima koje su preneli neki mediji, u Evropskoj komisiji procenjuju da bi, kada je reč o Fondu solidarnosti, Srbija mogla da dobije pomoć na osnovu novog mehanizma, odnosno oko dva odsto od procenjenog praga za podnošenje zahteva za pomoć, plus šest odsto od ostatka sume do procenjene ukupne štete. Pošto je prag oko 175 miliona evra, dva odsto je oko 3,5 miliona evra. Iznos preostalih šest procenata je teško utvrditi u ovom momentu pošto visina štete nije definisana, ali ako se uzme preliminarna ocena da se radi o milijardi evra, onda šest procenata od razlike od 825 miliona evra iznosi 49,5 miliona. To znači da bi po ovim računicama iz Fonda solidarnosti moglo da nam stigne oko 53 miliona evra.

Srbija može da računa i na novac iz Fonda Evropske unije, koji se koristi za pomoć u ovakvim situacijama i koji Srbija može da koristi kao zemlja kandidat za članstvo. Uslov za dobijanje ovih sredstava jeste da je obim štete veći od 0,64 odsto BDP-a pogođene države, što je u slučaju Srbije nesumnjivo ispunjeno. Računa se da je za ovu pomoć potrebno oko šest meseci da stigne do nas, a prvi korak je da država u roku od 10 nedelja od nastanka poplave podnese zahtev za dobijanje pomoći potkrepljen dokazima o visini procenjene štete.

Srbija može da dobije i novac iz IPA fondova EU. To su sredstva koja su ranijih godina odobravana Srbiji radi finansiranja razvojnih aktivnosti, a koja uglavnom zbog nemara birokratije i vlasti do sada nisu povučena, što će u ovom slučaju predstavljati sreću u nesreći, jer ćemo taj novac sada moći da dobijemo za sanaciju poplavljenih područja.

Osim novca EU, Srbija će u sanaciji imati i pomoć raznih donatora. Građani i privreda su do utorka u ponoć uplatili oko sedam miliona evra na račune Vlade Srbije, što uključuje i oko milion evra od donacija putem SMS broja 1003 i oko 250.000 evra preko Pejpal računa Vlade Srbije na adresi floodrelief.gov.rs

Treba računati i na obećanih 10 miliona dolara od Ujedinjenih Arapskih Emirata, dva miliona evra od Norveške, pola miliona od Holandije, milion evra od Nemačke za ceo pogođeni region i 600.000 dolara od Novaka Đokovića.

Mnoge druge države su takođe obećale ili već dale pomoć bilo Vladi Srbije ili Crvenom krstu.

Ogromne količine pomoći stigle su u vidu opreme za spasavanje ili namirnica, ali njihovu vrednost nije uvek lako kvantifikovati. Rusi su poslali nekoliko aviona opreme, namirnica i specijalaca, Slovenci su slali specijalce i pumpe, Crnogorci ogromnu količinu pomoći svih vrsta i u opremi i u novcu i u ljudstvu, i mnogi drugi. Pomoć je stigla iz bar 17 zemalja.

Kompanije iz Srbije novac i namirnice šalju svakodnevno, pri čemu se pojedinačna vrednost poklona uglavnom kreće od milion do 20 miliona dinara, pa i više. Ta pomoć zajedno sa nebrojenim donacijama građana u robi, od vikenda je omogućila da 31.000 evakuisanih građana ima hranu, lekove, odeću i obući i sredstva za higijenu u prihvatnim centrima širom Srbije.

Pomoć za Krupanj

Međunarodni fond za saradnju i partnerstvo Crnog mora poslao je preko Balkanske regionalne inicijative humanitarnu pomoć opštini Krupanj. Kako je saopšteno iz te organizacije, pomoć se sastoji od prehrambenih proizvoda, hrane za bebe, i sredstava za higijenu.

Azerbejdžan dao 400.000 evra u opremi

Jednu od najvećih donacija u vrednosti od 400.000 evra poslao je Azerbejdžan. Predstavnici ove države Srbiji su još 19. maja poslali 12 čamaca sa motorima snage od 10 do 25 konjskih snaga, 200 šatora, 60 šatora od 24 kvadrata, 1.500 jorgana, 300 vreća za spavanje, dve dizalice, 40 generatora struje, 10 kanistera za vodu od jedne tone, 50 boca od 60 litara, 30 lampi, 35 plinskih boca, 500 kaciga, 100 kostima, 20 pumpi i prateću opremu.

Međunarodni donatorski sastanak

U Palati Srbija danas će se održati koordinacioni sastanak međunarodnih donatora za pomoć Srbiji. Donatorima će se, kako je saopšteno, obratiti premijer Aleksandar Vučić i resorni ministri. Na skupu će učestvovati predstavnici 27 zemalja Evrope, Severne Amerike i Azije, kao i delegacije Evropske unije, Saveta Evrope, EBRD-a, EIB-a, Svetske banke, Ujedinjenih nacija i Nemačke razvojne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari