Pomoć za zaposlene majke na papiru, u praksi – brojni problemi (VIDEO)

I posle izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, nekoliko kategorija trudnica i porodilja oštećene pri isplati naknada

Ostavite komentar


  1. Strasno, citam i ne verujem – dokle ce majke biti diskriminisane. SNS je degradiorao polozaj majki, pocevsi od solidarnog poreza koji su naplacivali jer iznos 3 mesecne naknade (kasnili su nekoliko meseci pa su isplatili sve tri odjednom) prelazi 70 hiljada i od toga se odbija 10%, pa su uveki prosek 18 plata bez da rese problem rada na crno i prijavljivanje radnika na minimalac, a da im se na ruke isplacuje veca plata, trdnice su nazvali mafijom (istovremeno su pomagali Belivuku da izgradi kartel u sred Beograda) a majkama koje godinama uplacuju maksimalan iznos doprinosa umamjili naknadu tokom porodiljskog sa 5 na 3 prosecne plate, i pored toga sto im doprinose napkacuju za osnovu od 5 prosecnih pkata.. Meni licno su uskrstili mogucnost da se ostvarim kao majka dvoje dece jer su izmene zakona stupile na snagu 2018, nekoliko meseci nakon sto sam dobila prvo sete i pored finansijskijh obaveza koje imam, troskova oko odgajanja deteta nisam mogla da priustim da rodim jos jedno. Da ne pricam o tome da sam strahovala da ce me na povratku sa porodiljskog docekati resenje o tehnoloskom visku, jer to se desava cesto, a majke nisu ni na koji nacin zasticene.

  2. Ta „pomoć“ o kojoj pričate se zove „osiguranje“. Kad to shvatite onda vam postane jasnije zašto nema „pomoći“ kad osiguranje nije plaćeno.

    A „pomoć“ je ono što se plaća roditeljima dece kojoj treba „tuđa nega i pomoć“. Zašto ovi roditelji ne dobijaju pomoć ako sede kući i dobijaju osiguranje? Iz istog razloga iz kojeg ne možeš da budeš u invalidskoj penziji a da si pritom zaposlen: ili si invalid pa ne možeš da radiš, ili radiš dakle nisi invalid. Tuđa nega je ako radiš pa stoga ne možeš da pomogneš detetu, a ako ne radiš onda si kod kuće sa detetom te prema tome za šta ti treba „tuđa nega“?

  3. Bilo bi pametnije da tražite da vam se ne daje nikakva pomoć. Dobićete godinu ili dve nekakvu sitninu, a onda ćete 45 godina tj do penzije da im dajete pola plate i još 20% pdv-a kad trošite ostatak…

    Drugim rečima, da bi dobili 1 ili 2 godišnje plate morate da celih 25 (od 45) godina staža radite apsolutno za džabe, tj za državu.

    Trećim rečima: U zamenu za 12,000 evra „pomoći“ (uvr’ glave!), spremni ste da im platite 150,000 evra iz sopstvene zarade.

    I šta kaže komentatorka @Ana, nije imala para za drugo dete? A da su joj umesto „pomoći“ od 12000 (?) za prvo dete ostavili tih 150,000 evra „osiguranja“ , da li bi imala za drugo dete?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.