"Ponestalo mi je snage": Direktorka "Ribnikara" za Danas o razlozima svoje ostavke 1Foto: Facebook / EU Info Point Novi Sad

Posle tri meseca v. d. direktorka OŠ „Vladislav Ribnikar“ Anđela Petrović podnela je ostavku na tu funkciju iz ličnih razloga. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, nju će naslediti neko iz kolektiva „Ribnikara“ i odluka o tome biće doneta za nekoliko dana.

U razgovoru za Danas Petrović kaže da je odluku da se povuče donela jer joj je ponestalo snage i zato što je njena porodica mnogo trpela zbog obima posla u prethodna tri meseca.

Podsetimo, Petrović je za v. d. direktorku OŠ „Vladislav Ribnikar“ postavljena početkom jula nakon što je posle vanrednog inspekcijskog pregleda razrešena dugogodišnja direktorka škole Snežana Knežević.

U ovoj vračarskoj školi 3. maja se dogodilo masovno ubistvo, u kome je ubijeno devet učenika te osmoletke i čuvar.

Sa mesta v.d. direktorke Anđela Petrović odlazi bez ijedne ružne reči o kolektivu, ali ipak priznaje da se u svom radu suočavala i sa pritiscima.

– Većina kolega je bila korektna, u tom kolektivu ima jako kvalitetnih ljudi, ali ja prosto više namam snage da se borim sa tom vrstom izazova. Vraćam se svojoj profesiji (pre dolazak u „Ribnikar“ bila je učiteljica u OŠ „Danilo Kiš“ prim. aut.), ničim pritisnuta – kaže Petrović.

Ona kaže i da ju je pogodila izjava predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića koji je za Novu.rs rekao da se ona nije snašla.

– Smatram da sam se na mestu v. d. direktorke dobro snašla, ali sam tri meseca radila bez pomoćnika po 12 sati dnevno. Uradila sam mnogo krucijalnih stvari za školu, od sprovođenja naloženih mera prosvetne inspekcije, preko donošenja vrlo važnih dokumenta koja su neophodna za dalje funkcionisanje škole. Nesebično sam se trudila i zaista sam prihvatila taj zadatak odgovorno. Nijednog momenta se nisam pokajala jer sam prihvatila da dođem na to mesto, ali mi je ponestalo snage. Sve se to odrazilo i na moje zdravlje i moja porodica je dosta trpela – ističe Petrović.

Dodala je da konkurs za izbor ovog direktora škole nije do sada raspisan jer se nisu stekli uslovi, a na pitanje da li je sebe videla na tom mestu ili je u „Ribnikar“ došla sa idejom da bude samo šest meseci, koliko po zakonu traje v.d. status, Petrović kaže:

– Ja sam ovu školu došla sa željom da ostanem. Prihvatila sam ponudu čista srca sa iskrenom željom da pomognem, a ne da ostanem tu po svaku cenu. Kao neko ko je toliko dugo u nastavi, ko ima kredibilitet i odličnu saradnju sa medijima nadala sam se da će se to prepoznati i od kako sam došla u „Ribnikar“ nisam se štedela, ali za dalje nemam snage – navela je Petrović.

Poznato ko će biti v. d. direktor

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, ime nove v.d. direktorke je poznato, nju je predložio kolektiv škole, a dobila je i „zeleno svetlo“ Ministarstva prosvete. Međutim, više sagovornika Danasa nije želelo da otkrije o kome je reč dok najpre novost ne saopšti svojim učenicima, kako se ne bi dogodilo da se deca i njihovi roditelji o tome informišu iz medija.

Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja u OŠ „Vladislav Ribnikar“, za Danas kaže da su roditelji pružili podršku zaposlenima u ovoj osmoletki, koji su želeli da direktor bude neko iz kolektiva, a ne da se nameće sa strane. Đorđević je demantovao tvrdnju dosadašnje v. d. direktorke da tri meseca nije imala pomoćnika. Kaže da je bez pomoćnika ostala od 1. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari