Ponoš: Vladimir Macanović jedan od službenika BIA-e koji su tukli Katića 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš imenovao je danas Vladimira Macanovića kao jednog od službenika Bezbednosno-informativne agencije (BIA), koji je krajem septembra „učestovao u prebijanju“ člana te stranke Konstantina Katića.

„On (Macanović) i ostala dvojica pripadnika BIA-e rade u Petoj upravi BIA-e, znamo i da je načelnik te uprave gospodin Colić. Saznali smo podosta o odnosima u toj upravi, o kadrovskoj strukturi i situaciji u toj upravi. Saznali smo više stvari nego što nam je prijalo“, rekao je Ponoš na konferenciji za novinare.

Ponoš je ocenio da nijedna institucija nije „tako temeljno uništena“ kao što je BIA.

„Državna bezbednost je stavljena u drugi plan, kadrovska struktura je takva da se favorizuju rođačka i stranačka zaposlenja. Bave se više time šta radi opozicija, novinari, intelektualci, bave se odnosima unutar vladajuće stranke, a poslovi koji se tiču državne bezbednosti su u drugom planu“, rekao je on.

Peta uprava je bila „elitna uprava“, rekao je Ponoš, i ona je bila zadužena za kontraobaveštajnu zaštitu državnih organa, predsednika, pa čak i same BIA-e, to je „agencija u agenciji“ i nekada su tamo bili „najbolji ljudi“.

Danas se ta uprava bavi time ko je u nekom tvitu podržao neku psovku i onda prebijaju ljude, dodao je on.

„Po čemu se oni razlikuju od ovih što na severu Kosova danas uteruju strah, jureći švercovani pirinač, do toga je BIA dovedena danas“, zaključio je Ponoš.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić rekao je da će tim advokata te stranke da „pomogne“ Tužilaštvu za organizovani kriminal u ovoj istrazi.

„Dopunićemo našu osnovnu krivičnu prijavu – identifikovaćemo ovo lice, za sada samo njega. Nećemo još otkrivati imena svih agenata koji su u ovome učestvovali, a i šefa njegove uprave koji je mogući nalogodavac. Pokušaćemo putem suda da pribavimo snimke kamera koje su instalirane na aerodromu i koje su sigurno zabeležile hapšenje i odvođenje Katića. To ćemo već sutra pokrenuti“, rekao je on.

Gajić je rekao da će pravni tim Narodne stranke predložiti tužilaštvu proceduru da Macanoviću odredi pritvor, jer on „suviše dugo ometa istragu, a njegova slžba (BIA) se pravi da se ovo nije dogodilo“.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je „prebijanje građana“ od strane tajne policije za ono što se sumnja da su napisali na društvenoj mreži, metod „poslednje faze Miloševićeve vlasti“ i da je sledeći korak ubijanje politčkih protivnika.

„Do danas izvršna vlast nije reagovala, ni premijer, ni predsednik, uprkos tome što su mediji o tome obaveštavali. Dakle, ‘zid ćutnje’ od izvršne vlasti i javnog servisa“, kazao je on.

On je rekao da je sudska vlast prekjuče pozvala Katića na saslušanje.

Narodna stranka saopštila je da su 28. septembra pripadnici BIA kidnapovali Katića na njegovom radnom mestu, na aerodromu, zbog navodne objave u kojoj je pružio podršku piscu Marku Vidojkoviću koji je vređao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Narodna stranka je podnela krivičnu prijavu protiv čelnika BIA Bratislava Gašića i Marka Parezanovića i protiv trojice agenata zbog protivpravnog lišavanja slobode i mučenja Konstantina Katića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari