Ponovo odložen početak suđenja grupi Veljka Belivuka 1foto ALEKSANDAR ROKNIĆ

Sudski postupak protiv grupe Veljka Belivuka sasvim izvesno neće početi pre opštih izbora nakon što je i današnje pripremno ročište u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu odloženo.

Razlog za odlaganje današnjeg ročišta identično je kao i ono zbog kojeg nije održano ročište u utorak. Naime, na prvom pripremenom ročištu advokat Dejan Lazarević koji zastupa Belivuka i Marka Miljkovića zatražio je izuzeće predsednice sudskog veća, predsednika Višeg suda, postupajućih zamenika tužioca za organizovani kriminal, kao i samog tužioca za organizovani kriminal.

Kako je saopštio Viši sud u Beogradu, imajući u vidu obimnost zahteva i radnji koje je tim povodom potrebno izvršiti, doneta je odluka da se održavanje pripremnog ročišta odloži do donošenja odluke.

Podsetimo, rok za početak sudskog postupka protiv grupe Veljka Belivuka višestruko je probijen. Naime, grupa je uhapšena u velikoj policijskoj akciji u februaru 2021. godine. U avgustu, kako se zakonski bližio rok da grupa bude puštena iz pritvora Tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo optužnicu teretići ih za pet ubistva i niz drugih krivičnih dela.

Kako niko od odbrane nije uložio žalbu na optužnicu ona je u septembu stupila na snagu, čime je počeo da teče rok od mesec dana u kom je morao da bude zakazano pripremno ročište. To međutim nije učinjeno zbog toga što se predsednica sudskog veća Zorana Trajković nalazila na bolovanju. Nakon više meseci, predsednik Višeg suda u Beogradu je predmet oduzeo ovom veću i dodelio veću sudije Vinke Berahe Nikićević.

Belivuk i Miljković su u više navrata tokom saslušanja u tužilaštvu govorili o svojim vezama sa predstavnicima vlasti, tvrdeći da su imali sastanke i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari