Ponovo odložena evakuacija konja sa Krčedinske ade 1AP Photo/Darko Vojinovic

Najavljeni nastavak evakuacije konja, koji su zbog porasta vodostaja ostali na Krčedinskoj adi, ponovo je odložen za sutra. Za danas je predviđeno da budu uhvaćeni konji koji su preplivali Dunav i razbežali se po atarima u Gardinovcima, njih oko 30.

Konje sa Krčedinske ade, koji su pobegli ranije, vojska, stočari i nadležni iz „Vojvodinašuma“ pokušaće danas da vrate na adu, javlja RTS.

Goveda sa Krčedinske ade evakuisana su u prethodnim danima, a juče su na terenu bile veterinarske inspekcije.

Prema rečima stručnog saradnika za sertifikaciju šuma i životnih sredina u „Vojvodinašumama“ Miljana Velojića, skela će ostati na Dunavu i sutra.

„Stočari su nas zamolili da skelu ostavimo da bude pripravna i sutradan, da bi sutra prešli na adu i evakuisali preostale konje, kojih je ostalo između 70 i 100“, rekao je Velojić.

U „Vojvodinašumama“ se nadaju da će konji biti evakuisani sutra, ali Velojić ukazuje da postoji i druga mogućnost – jer konji vole samoću, pa će ih biti teško uhvatiti.

„Mi se nadamo da ćemo uspeti, ali kako vodostaj Dunava opada, moguće je i da sutra ostanu na Krčedinskoj adi jer su snabdeveni hranom, a snabdevenost hranom će sa opadanjem Dunava biti i veća“, rekao je Velojić.

Na Krčedinskoj adi bilo je zarobljeno oko 200 grla stoke. Prvi dan su sa ade prevezene dve ture životinja posle brojnih problema, drugi dan jedna, a treći dan je bila pauza u evakuaciji životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari