Spasena većina krava sa Krčedinske ade, sutra spasavanje konja (FOTO/VIDEO) 1Foto Beta/AP/Darko Vojinović

Evakuacija životinja, koja su već danima, zbog visokog vodostaja Dunava, zarobljena na Krčedinskoj adi započeta je jutros. Većina krava sa Krčedinske ade spasena tokom današnje akcije, a za sredu je planirano da se otpočne sa spasavanjem konja.

Iako je prvobitna ideja bila da vojska pokuša da životinje evakuiše uz pomoć pontonskog mosta, od toga se odustalo jer most ne poseduje ogradu.

Iz Javnog preduzeća „Vojvodinašume“, povodom evakuacije životinja, naveli su da je na Krčedinskoj adi zbog visokog vodostaja Dunava u ovo doba godine zarobljeno oko 200 konja i goveda na višim delovima ostrva, takozvanim gredama.

„Na inicijativu Pokrajinske vlade, kao i molbu vlasnika stoke koja je juče pristigla, JP “Vojvodinašume” je stavilo na raspolaganje ljudske i tehničke kapacitete. Evakuacija će trajati koliko bude potrebno, dok se sva grla ne evakuišu“, navedeno je iz „Vojvodinašume“.

Na licu mesta prisutno je više građana i pripadnika medija.

Tu je i stočar Milenko Plavšić, koji je danima unazad tražio pomoć i upozoravao da će njegovi konji i goveda uginuti, ukoliko se ne izmeste sa Krčedinske ade.

„Mnogi ljudi su došli. Ne znam odakle su, ali zvali su da mi pomognu“, rekao je Plavšić.

On se zahvalio svima koji su došli i koji mu pomažu da spasi životinje.

Kako kaže, one su dosad, od 15. decembra izgubile svaka po 50 kilograma, jer nemaju hranu.

„Ja imam objekte velike, imam hrane da nahranim moje životnje, ja nisam čovek koji nema. Mene samo silaža i slama košta 9.500 evra. Ja sam imao sve posejano“, rekao je Plavšić.

Na Krčedinskoj adi nalazi se oko 130 grla konja i krava, na jako nepristupačnom i rizičnom terenu, na dve odvojene lokacije koje su udaljene od obale 1,2 kilometra i 3 kilometra, saopštio je Sektor za vanredne situacije MUP-a, čiji su predstavnici juče čamcima dopremili hranu za ove životinje.

 

Podsećamo, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović izjavio je juče da je izdao nalog Javnom preduzeću „Vojvodinašume“ da u toku današnjeg dana evakuišu krda goveda i konja koja su već danima, zbog visokog vodostaja Dunava, zarobljena na Krčedinskoj adi.

Stočar Milenko Plavšić rekao je da je zemlju na toj lokaciji zakupio Marijan Rističević, političar iz redova vladajuće koalicije. Rističević je negirao ove navode i najavio mogućnost tužbe.

Krčedinska ada – jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva

Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, koje je nastalo pomeranjem toka Dunava na jug, kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo. Ada se proteže preko puta Krčedina, sela u Sremu, u opštini Inđija. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac. Površina Krčedinske ade je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari