Samo nekoliko sati trebalo je pripadnicima pontonskog bataljona Rečne flotile kopnene Vojske Srbije (VS), da prošle subote po ledenoj kiši, vetru, snegu i hladnoći pontonskim mostom preko Lima u Brodarevu „povežu“ to mesto i desetak sela sa desne obale reke, koja su od 2. decembra, tokom velikih poplava u Polimlju, bila u potpunosti odsečena od sveta zbog teškog oštećenja postojećeg mosta na putu prema Grobnicama.

Pontonski most dužine 65 i širine sedam metara postavljen je desetak metara nizvodno od jedinog, trenutno neupotrebljivog mosta u Brodarevu preko Lima, sa čijim je stubovima na obali i neoštećenim kulama povezan čvrstim sajlama. Načelnik Štaba komande Rečne flotile kapetan fregate Venko Mehandžijski, koji je celo vreme, dok se „premošćavao“ Lim, nadgledao poslove pripadnika VS, rekao je da je nosivost mosta 20 tona i da će preko njega potpuno sigurno, pored pešaka, prolaziti putnička i manja teretna vozila i traktori.

– Vojska će ovde pored mosta, odnosno posada rečne flotile, sa remorkerima i vozilima dežurati 24 časa. Neprestano će se pratiti vodostaj Lima i intervenisati da most, ako opadne nivo reke, ne ostane „na suvom“ ili da se produži kada nadođe voda, kaže kapetan Mehandžijski. On je dodao da će vojska ostati u Brodarevu onoliko koliko bude potrebno i dok se postojeći most ne sanira. Brza montaža pontonskog mosta preko Lima u ovom mestu predstavlja prvu takvu akciju Vojske Srbije u ovom delu zemlje. Na obe obale reke, uprkos snežnoj vejavici, građani su pratili svaki uhodani i stručni potez inženjeraca u vojnim uniformama. Rekli su i da su pripadnici VS stanovništvu pravoslavne veroispovesti na najlepši način čestitali Nikoljdan.

– Teško je objasniti šta nam i koliko ovaj most znači, rekao je Pavle Rakonjac (75) koji je do tada iz svojih Grobnica samo mogao da gleda preko reke i prema Brodarevu, udaljenom samo nekoliko stotina metara od njegove kuće. On je naveo da su meštani, osnovci i srednjoškolci sa desne strane Lima, dok vojska nije postavila pontonski most, svkodnevno išli šinobusom do Lučica 12 kilometra samo da bi prešli reku, pa se onda vraćali nazad prema Brodarevu ili nastavljali put do Prijepolja. Na teško oštećenom betonskom mostu u Brodarevu, glavni i noseći stub pomeren je iz temelja i okrenut za devedeset stepeni uzvodno, kako su utvrdili stručnjaci iz beogradskog CIP-a. Ubrzano se radi na pripremi projekta sanacije mosta, nakon čega će uslediti i građevinski poslovi koji će omogućiti njegovu ponovnu upotrebu za saobraćaj pešaka i motornih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari