Pooštriti kazne za nasilne maloletnike 1Foto: Freeimages Penny Mathews

Nekoliko desetina prijatelja i rođaka mladića Viktora J. (16) iz Niša, koji je 12. novembra izboden nožem ispred škole „Učitelj Tasa“, zatražilo je prošle subote na protestu ispred Palate pravde da se pooštre kazne za maloletne počinioce najtežih krivičnih dela.

– Moj mlađi brat brutalno je izboden od strane dečaka od 15 godina (Vasilija J.). Izgubio je tri litra krivi, ležao 45 dana u bolnici, ostao je bez slezine i jednog bubrega, ceo život će nositi ogroman ožiljak od noža na licu i nikada neće moći da hoda kao što je hodao. Za ovakav zločin koji se vodi kao pokušaj ubistva kaznene mere su od šest meseci do četiri godine. Uz uzorno vladanje počinilac može da bude pušten za dve, tri godine, što je nedopustivo. Kazne za nasilne maloletnike treba poštriti, a za najteža nedela koja učine njihova maloletna deca morali bi da odgovaraju i njihovi roditelji – rekao je Viktorov brat, Petar Jovanović, koji je organizovao protest, najavljujući da će inicijativu za izmenu zakona pokrenuti zajedno sa Savetom mladih Skupštine grada Niša.

Novica Jovanović, otac Nenada Jovanovića (19) koji je ubijen nožem u maju 2014. godine, kazao je da je maloletni ubica njegovog sina dobio kaznu od samo pet godina zatvora, a da su saučesnici blago kažnjeni. On je kazao da „toliko vredi život jednog deteta“ u Srbiji.

– Pokrenite se ljudi, takve stvari se dogadjaju tu pored nas, i mogu se dogoditi svakom detetu. Preduzmite nešto da sutra ne bi išli na groblje, kukali za svojim detetom i prokljijali. Izgubio sam ono što mi je najdragocenije. Imao sam jednog jedinog sina i ni to više nemam- rekao je Jovanović, izrazivši žaljenje što na protestu nema više ljudi.

Suprug Nišlijke, koja je  prošle godine prilikom pljačke koju je izveo razbojnik od 17 godina zadobila prelom kuka, zbog čega joj je jedna noga ostala kraća, kazao je da je on kažnjen pojačanim nadzorom organa starateljstva. Njegova supruga mu je bila sedma žrtva, a suđeno mu je kao da je izvršio prvo krivično delo, jer za ranija nije osuđivan. 

Protestu su prisustvovali uglavnom mladi ljudi. Oni su nosili transparente sa natpisom „Tražimo zakon za maloletne ubice“,“Hoćemo da roditelji maloletnog ubice snose odgovornost“ i „Hoćemo da naša deca bezbedno šetaju gradom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari