novi pazar poplaveFoto: FoNet/ Senad Župljanin

Posledice nedavne poplave, u Novom Pazaru, još se sagledavaju.

Nadležna gradska komisija procenila je da je napravljena velika materijalna šteta na poljoprivrednim imanjima, seoskoj putnoj infrastrukturi, privrednim objektima, rečnim vodotokovima i antierozivnim branama.

Načelnik Gradskog odeljenja za vanredne situacije Ismail Dupljak, naglašava da „ovaj poplavni talas nije, uglavnom, naneo veliku materijalnu ptetu na privatnim kućama“. Štetu u svojim domaćinstvima prijavilo je više od 140 vlasnika.

Komisija obilazi teren i, do sada, je odbacivala znatan broj prijava, kao neosnovane.

-Najveća šteta naneta je poljoprivrednom zemljištu. Poplavljene su stotine hektara tog zemljišta. Vodena bujica na poljoprivredna imanja doterala je velike količine smeća, mulja i peska – kaže Dupljak i dodaje da je velika šteta pričinjena na četiri privredna objekta, 3 klanice u slivu reke Raške i jednog preduzeća u neposrednoj blizini Jošanice.

Veliki posao predstoji i na sanaciji nekategorisanih puteva, koje je voda znatno oštetila.

-Na teritoriji Novog Pazara ima 800 kilometara seoskih puteva, koji su, u poslednjim poplavama, puno oštećeni i prilaz ka tim naseljima je otežan – objašnjava Dupljak.

Vodena bujica je oštetila obale reka, njih i rečna korita napunila velikim količinama smeća, a na udaru su bile i antierozivne brane.

-Svih 13 brana je napunjeno muljem i smećem. Njihovo čišćenje je počelo i do sada smo očistili 3, a narednih dana biće sređene i ostale – ističe Dupljak.

Lokalna samoprava je, u poslednjih desetak godina, izgradila sve antierozivne brane na najkritičnijim mestima slivova Raške, Jošanice i Trnavice.

Za saniranje materijalne štete, gradska uprava očekuje pomoć od dražve, a iz Turske stigla je pomoć za odbranu od polava i otklanjanje posledica.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj, uručio je 5 muljnih i 10 vodenih pumpi, 15 sušilixa i stotinu kompleta kabanica i čizama.

Prema najavama ili lokalne samouprave ta oprema će biti ustupljena Sektoru za vanredne situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari