Visok nivo podzemnih voda ugrožava ponovo atar sela Jaša Tomić, koje je stradalo u katastrofalnim poplavama 2005. godine, a voda se ponovo pojavljuje i u dvorištima. Nezavršena rekonsrtukcija ulične kanalske mreže i zatrpani kanali uzrok su što seoske bašte plivaju.

U mesnoj kancelariji kažu da million dinara, dobijenih za čišćenje ulične kanalske mreže, nije bilo dovoljno da se ovaj obiman posao završi. Sa druge strane, meštani strahuju od novih nedaća.

– Dosta je urađeno poslednjih godina na podizanju bedema, ali podzemne vode su još uvek velika pretnja. Moja kuća je za vreme velikih poplava bila pod vodom do prozora. Niko ne želi da se to ponovi – kaže Slaven Stojković iz Jaše Tomića.

Podzemne vode ugrožavaju i druga sela opštine Sečanj, dok je u opštini Nova Crnja ugroženo poljoprivredno zemljište, a situacija u mestima Aleksandovo i Srpska Crnja je alarmantna.

– Delovi mesta i pojedine ulice su u katastrofalnom stanju, hitno nam je potrebna pomoć u prokopavanju kanala. Obratili smo se Vodoprivrednom preduzeću „Srednji Banat“ za sređivanje Rokoškog kanala na starom Begeju i prokopavanje novog kanala za odvođenje vode, sa istočne strane Aleksandrova. Apelovali smo i na građane, da se svi uključe u prokopavanje kanala kako bismo što pre izbacili nagomilanu vodu – kaže Pera Milankov, predsednik opštine Nova Crnja.

U opštini Nova Crnja ove zime su zabeležene rekordno velike padavine i visok nivo vodenog taloga, a do početka ovog meseca na ovom području palo je 410 litara vodenog taloga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari