Popodne u Beogradu masovna vožnja povodom Svetskog dana bicikla 1Foto: Beta/UG Ulice za bicikliste/Jadranka Ilic/MO

U Beogradu će se danas popodne, povodom proslave Svetskog dana bicikla, održati masovna vožnja građana koji koriste bicikl.

Na skup od 14.30 na Trgu Nikole Pašića, pozivaju Ujedinjene nacije u Srbiji, Ambasada Holandije, beogradsko udruženje Ulice za bicikliste i Kulturni centar Grad organizuju vožnju bicikla.

Povorka biciklista će od 15 časovaproći kroz centar grada da bi se još jednom pokazalo da je bicikl idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, u školu, na fakultet ili večernji izlazak, piše u najavi UN uz poziv medijima da se uključe.

Na skupu i u vožnji će učestvovati i visoki predstavnici UN u Srbiji, Ambasade Holandije, kao i aktivisti Ulica za bicikliste, a medijima će biti omogućeno snimanje njihovih izjava pred početak vožnje.

„Poslodavcima želimo da poručimo da briga o zaposlenima podrazumeva obezbeđivanje uslova da se na posao dođe najzdravijim prevoznim sredstvom, a donosiocima odluka da briga o građanima i građankama podrazumeva ulaganje daljih napora u razvoj razumne biciklističke infrastrukture i realizaciju planiranih biciklističkih staza“, kažu organizatori.

Oni građane pozivaju da se pridruže vožnji na bilo kakvom biciklu i zajedno pokažu da vožnja bicikla ne zahteva posebnu sportsku opremu, već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornih vozila na ulicama, čemu doprinosi upravo korišćenje bicikla.

Posle vožnje će u KC Grad, u Braće Krsmanović 4, ispod Brankovog mosta, u 16 časovapočeti „afterparti uz eklektičnu muziku DJ-a Šćepine Vragolije“.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj tog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja.

Međunarodni dan bicikla je prilika da se poveća informisanost o tome i da se pozove na akciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari