Popović: Novi Pazar zaslužuje da bude digitalni centar 1Foto: N. Kočović

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je da je Novi Pazar za nekoliko godina postao pravi turistički, ekonomski, tehnološki, a da zaslužuje da bude i digitalni centar regiona.

On je predstavnicima lokalne samouprave uručio ugovor o finansiranju izgradnje Regionalnog inovacionog “Smart city centra” u kojem će se sprovoditi obuke i programi za mlade sa ciljem osnivanja što većeg broja IT startap kompanija.

“Smisao Centra je da mladi osnivanjem svojih inovacionih i startap kompanija nastave tendenciju razvoja ovog kraja. Upravo je ideja da im korišćenje novih tehnologija omogući i olakša saradnju sa partnerima u čitavom svetu. Siguran sam da će izgradnjom autoputa Novi Pazar steći još značajnije pozicije na digitalnom tržištu Evrope, jer je unverzitetski i grad mladih, sa izuzetnim mogućnostima”, poručio je Popović.

Dodao je da će izgradnjom “Smart city centra” Novi Pazar imati sve predispozicije da u narednih pet godina dobije i industrijski naučno tehnološki park, jer će se “razvojem inovacija, novih tehnologija i industrije osetiti potreba i za tim”.

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoje u izgradnju i opremanje tog objekta izdvojiće 45 miliona dinara, dok će lokalna samouprava Novog Pazara izdvojiti još 30 miliona.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da će Centar biti od velikog značaja za mlade, kao i da će biti pokretač ekonomskog razvoja grada u budućnosti.

“Pre dve godine, kada smo otvorili inovacioni centar, nismo očekivali ovakve rezultate. Trenutno je u oblasti inovacija na obuci 140 mladih ljudi, osnovano je osam startap kompanija i Ministarstvo za inovacije je prepoznalo naše potrebe i kapacitete. Lokalna samouprava će uvek podržati projekte ovakvog tipa jer su oni budućnost našeg kraja i čitave zemlje”, izjavio je Biševac.

Izgradnja “Smart city centra” u Novom Pazaru, površine preko 1.000 kvadrata, trebalo bi da počne krajem juna ove godine.

Centar će posedovati konferencijsku salu, kancelarije, multifunkcionalan i savremeno tehnički opremljen prostor, kafe, prostorije za rekreaciju i Regionalno pozorište Novi Pazar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari