judita popovic foto medija centarfoto medija centar

Dosadašnji monitorinzi REM, a verovatno i oni koji će tek da uslede, pokazuju jedan obrazac predizborne kampanje aktuelne vlasti, a to je beskompromisno zauzimanje medijskog prostora koje se pežorativno naziva rad vlade, ministara, funkcionera, predsednika republik, kaže za Danas članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Judita Popović, komentarišući novi presek zastupljenosti političkih stranaka na […]

Dosadašnji monitorinzi REM, a verovatno i oni koji će tek da uslede, pokazuju jedan obrazac predizborne kampanje aktuelne vlasti, a to je beskompromisno zauzimanje medijskog prostora koje se pežorativno naziva rad vlade, ministara, funkcionera, predsednika republik, kaže za Danas članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Judita Popović, komentarišući novi presek zastupljenosti političkih stranaka na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, koje je to telo objavilo juče.

– To je nedvosmisleno izborna kampanja u realnosti dok je sve ostalo samo privid fer političke utakmice. Selektivno gledati i meriti samo u jednom smeru kao što je to slučaj sa pomenutim monitorinzima ničemu ne služe osim stvaranju iluzija. Zato Privremeni nadzorni odbor ima mogućnosti a i obavezu da ukaže na navedenu problematiku kako bi se dobila šira i realnija slika izborne kampanje, zaključuje Popović.

Četvrti po redu monitoring Regulatornog tela za elektronske medije koji prati izbornu kampanju i zastupljenost političkih aktera na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i tri kavblovske televizije, nije pokazao nove tendencije u radu tih medijskih kuća.

Na javnom medijskom servisu, a mnogo uočljivije na drugim prorežimskim televizijama, od 10. do 20. februara, opozicione stranke i pokreti imali su mnogo manje ukupnog vrenema nego je posvećeno aktivnostima državnih funkcionera, koji od početka predizborne trka vode još žešću funkcionersku kampanju.

Takođe je primetno da je u izveštajima privatnih režimskih televizija dominantna kritika opozicije, odnosno negativno obojeno izveštavanje, dok se suprotna stvar, kritika vlasti, odvija na kablovskim emiterima, doduše u mnogo manjoj meri.

Tako, RTS 1 je opozicionim listama u posmatranom periodu posvetio sat i deset minuta svog vremena, a isto toliko aktivnostima državnih funkcionera.

RTV Pink je dva sata i deset minuta posvetio opozicionim listama, a minut više funkcionerima.

TV Hepi ukupno je strankama i listama posvetio tri i po sata, , dok je čak polovina predstavljena u negativnom tonalitetu.

TV B92 posvetio je gotovo pet sati listama i strankama, a aktivnostima funkcionera oko 3,5 sati.

Na TV Prvoj listama je posvećeno sat i 50 minuta, dok u gotovo sat svog programa govore o funkcionerima i njihovim aktivnostima.

S druge strane, Tv Nova S više od sedam sati odnosno polovinu ukupnog vremena, posvetila je analitičarima, a proglašenim listama nešto manje od pet sati.

TV N1 je približno 60 ukupnog vremena posvetila analitičarima, a 45 minuta vremena posvećeno je kritici vlasti, odnosno aktivnostima državnih funkcionera, dok su na TV Al Džaziri dominantno prisutni analitičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari