U novoj fabrici sumporne kiseline Rudarsko-topioničarskog basena Bor poslednjeg dana marta izbio je požar u kome je izgorela cev od fiberglasa koja spaja elektrostatički filter sa sušnim tornjem. Za sada se ne zna koliko će tačno vremena biti potrebno za otklanjanje posledica, ali s obzirom na to da se ove cevi izrađuju u pogonima RTB Bor, očekuje se da se posao završi u najkraćem roku. U požaru niko nije povređen i to je najbitnije, izjavio je u lokalnim medijima u Boru generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

– Prema onom što za sada znamo došlo je do kratkog spoja u mokrom elektro filteru zbog čega je izgorela plastična cev. Pravimo planove i sagledavamo koliko će vremena biti potrebno za popravku. Nedostaje nekoliko komponenti, ali s obzirom na to da se one izrađuju u našoj radionici, biće brzo gotove, rekao je generalni direktor borskog basena Blagoje Spaskovski.

Problemi tokom uhodavanja mogu da se očekuju, kazao je takođe Spaskovski, s obzirom da su objekti novi i potrebno je vreme da se ceo proces potpuno stabilizuje. Objašnjavajući, prvi čovek RTB Bor ilustrovao je podatkom da je u novu topionicu i fabriku sumporne kiseline ugrađeno više od 360 kilometara kablova.

– Sve spojeve treba i pored dosadašnjih testova u toku funkcionalnog uhodavanja proveriti. U svetu ovo uhodavanje traje od šest do devet meseci. Ubeđen sam da ćemo mi to završiti u kraćem roku. Najznačajnije je da u požaru nije bilo povređenih, a za svaku pohvalu je brza reakcija vatrogasne službe i velika pomoć koju su radnici pružili pri gašenju požara. To se retko viđa, naglasio je Spaskovski.

U novoj topioničkoj peći temperatura će biti održavana na 1.200 stepeni, dok ne bude završena popravka u novoj fabrici sumporne kiseline. Po okončanju potrebnih radova počeće ubacivanje koncentrata, a potom u roku od pet do šest dana treba očekivati livenje prve anode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari