Premijer Italije Silvio Berluskoni doživeo je drugi veliki poraz u poslednje dve sedmice, pošto su na referendumu odbačeni njegovi zakoni o izgradnju nuklearki, privatizaciji vodosnabdevanja i imunitetu visokih državnih zvaničnika od krivičnog gonjenja. Lider opozicione umerene levice Pjer Luiđi Bersani izjavio je da ishod referenduma označava „konačni razvod Italijana i Berluskonijeve vlade“. Pre dve sedmice, Berluskoni je doživeo težak poraz na lokalnim izborima, jer su kandidati umerene levice pobedili predstavnike njegove partije u trci za gradonačelnike Milana i Napulja.


Italijanski premijer nadao se da na referendum neće izaći polovina upisanih birača, što je bio uslov da on uspe, ali je izlaznost bila veća od 57 odsto. Prema preliminarnim rezultatima, čak oko 95 odsto onih koji su izašli na referendum odbacili su zakon o privatizaciji vodosnabdevanja, zakon o ukidanju zakona koji je zabranjivao izgradnju nuklearnih centrala, kao i propise koji su Berluskoniju do sada omogućavali da izbegava suđenja za više teških krivičnih dela za koja se sumnjiči. Italija je, posle Nemačke, druga država iz Grupe osam koja je posle nuklearne katastrofe u Japanu odlučila da zabrani izgradnju nuklearnih elektrana.

Italijani su, u stvari, na ovom referendumu samo potvrdili ono što su izglasali takođe na referendumu 1987, godinu dana posle nuklearne katastrofe u Černobilju. Vlada je pokušala da blokira referendumsko pitanje o zabrani izgradnje nuklearki, ali je Vrhovni sud Italije odlučio da ono ne može da se stopira, jer ga je potpisima podržalo 750.000 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari